Okresní soud v Jičíně není stávkokaz

0
Okresní soud v Jičíně není stávkokaz
Soudcovský talár Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Jako předseda Okresního soudu v Jičíně se musím ohradit proti zkresleným informacím, které se v posledních dnech objevily v několika médiích. Původní informaci odborového svazu justice z 1. října, že „ke stávce se k dnešnímu dni přihlásili zaměstnanci (mimo soudců) všech soudů s výjimkou Ústavního soudu a Okresního soudu v Jičíně“ přebíraly zpravodajské servery v dalších dnech bez jakéhokoliv ověření informaci, že na těchto soudech se nestávkuje. Dokonce je možné se dočíst, že „výjimku tvoří pouze Okresní soud v Jičíně a Ústavní soud, kde se stávkovat nesmí“. V diskusi pod jedním z takových článků jsem se před samotným začátkem stávky dočetl, že Jičínu se jako stávkokazovi „tím pádem ty prachy přidávat nebudou“ a že „ÚS zase Baxa drží zkrátka, asi jsou tam něco víc než zbytek republiky“.

Skutečnost je taková, že 7. až 9. října bude stávkovat 88 % zaměstnanců Okresního soudu v Jičíně. Předseda soudu samozřejmě nemůže zaměstnancům soudu stávku zakázat (ale ani ji organizovat). Není pravda, že se zaměstnanci Okresního soudu v Jičíně ke stávce nepřipojili ani že se snad nepřipojili včas (jen o způsobu zapojení se do ní se rozhodli na společné schůzce 2. října ráno, což odborovému svazu justice avizovali). Zdejší soud tak bude od pondělí do středy fungovat pouze v omezeném režimu. Nebude přijímat a zpracovávat nová podání (s výjimkou neodkladných věcí – například návrhů na vzetí do vazby, návrhů na nařízení předběžného opatření upravujícího poměry dítěte či ve věcech domácího násilí), nebude možné nahlížet do spisů, nebudou rozesílána soudní rozhodnutí účastníkům a nebude se konat většina na tyto dny původně nařízených soudních jednání.

Stávku zaměstnanců soudů podporuji, protože jejich platové podmínky jsou skutečně bez jakéhokoliv důvodu dlouhodobě horší než na srovnatelných pozicích ve státní správě. A je mi velmi líto, že jim za jejich odpovědnou práci v prostředí plném vyhrocených a emotivních situací za neustálých změn právních norem nemohu poskytnout adekvátní finanční ohodnocení. O to víc si jejich práce vážím. 

Uvědomuji si, že tuto tiskovou zprávu (natož celou) nebudou číst všichni ti, ke kterým se dostala informace o tom, že se u jičínského soudu nestávkuje, ale snad zabrání alespoň dalším dotazům na to, proč se u nás nestávkuje, kterým jsem čelil několik posledních dní.

JUDr. Jiří Vošvrda