Ministerstvo ruší insolvenční správce

0
Ministerstvo ruší insolvenční správce
Předseda Unie spolků insolvenčních správců Lukáš Stoček Foto: USIS

Insolvenční správci byli 15 let nedílnou součástí našeho právního systému, s oblibou jsem říkával, že jsme na vrcholu pyramidy vymáhání pohledávek a pravá ruka insolvenčního soudu. Insolvenční portál na serveru Justice definoval správce jako administrátora celého insolvenčního řízení, insolvenční zákon nás definoval jako procesní subjekt, vedle insolvenčního soudu, věřitelů a dlužníka, a přiznával nám řadu povinností v insolvenčním řízení. Ministerstvo spravedlnosti nám vyhláškou určovalo výši odměn a provádělo nad námi dohled. Takže jsme spadali pod rezort Ministerstva spravedlnosti, odbor insolvenční.

To vše skončilo a insolvenční správce už nespadá pod profesi v gesci rezortu spravedlnosti. Takže naši profesi zruší.

Patrně je to součást projednávané novely insolvenčního zákona, kdy původně plánované rozšiřovaní povinností insolvenčního správce, zejména povinnosti týkající se dohledu nad dlužníkem v oddlužení, musely ve sněmovně dospět k závěru, že insolvenční správce již není potřebná profese. Už jsme to dříve párkrát slyšeli, že správci jsou nepotřební, že k administraci insolvencí stačí kvalitní software a pár (málo placených) kvalifikovaných úřednic na insolvenčním soudě. Takže zavíráme!

Ptáte se, jestli jsem se nezbláznil? Ptáte se správně.

Dne 27.5.2024 se na serveru Justice objevila aktualita, že Ministr spravedlnosti svolal na 13.červen zástupce všech stavů a profesí v rezortu spravedlnosti. Zváni jsou zástupci Policie, Vězeňské služby, Probační a mediační služby, Soudcovské Unie, Unie státních zástupců a Odborového svazu Justice; dále pak Advokátní komora, Notářská komora a Exekutorská komora.

To má být výčet VŠECH stavů a profesí v rezortu Ministerstva spravedlnosti. Skutečně všech? Tak se nezbývá než zeptat, zda tu nechybí právě insolvenční správci?

Je pravdou, že insolvenční správci nemají samosprávnou komoru (tímto můžeme opětovně vykopnout diskuzi nad jejím zřízením), ale to přece neznamená, že nejsme profese buď vůbec, nebo jsme profese podřadná. Insolvenčních správců je aktuálně 571, což je více, než notářů (cca o 120 více), je to více než exekutorů (3,6 x více). Správci mají bohužel „jen“ spolky, které se již řadu let snaží prosazovat zájmy správců u Ministerstva spravedlnosti, přičemž největšími z nich je Unie spolků insolvenčních správců a Asociace insolvenčních správců.

Ani zástupci těchto spolků insolvenčních správců nebyli k jednání pozváni. Takže se podle mne s insolvenčními správci nepočítá.

A přitom bychom se rádi zúčastnili debaty o navyšování platů justičních pracovníků a soudců, zvláště pak nyní, když my správci máme 15 let stejnou paušální měsíční odměnu v oddlužení a odměnu za přezkum přihlášek v oddlužení nám místo navýšení budou rušit.

Anebo nás chtějí přeřadit pod jiné ministerstvo? Třeba Ministerstvo dopravy – patrně si někdo spočetl kolik kilometrů musí správce najezdit, aby provedl kontrolu obydlí dlužníka? Nebo pod Ministerstvo práce a sociálních věcí – podle nových povinností budeme totiž nezaměstnaným dlužníkům hledat práci. Mně by se nejvíce líbilo spadat pod Ministerstvo zemědělství, ale to už bychom byli v jiném lese.

Tak na shledanou při jednání na jiném rezortu.

Mgr. Lukáš Stoček, LL.M., MBA