Ilustrační snímek. Foto: archiv

Nejvyšší soud potvrdil po 12 letech tahanic milionovou pokutu pro exšéfa CzechInvestu Křížka

Nejvyšší soud zamítl dovolání bývalého ředitele státní agentury CzechInvest Miroslava Křížka proti rozsudku Městského soudu v Praze. Křížek tak byl po dlouhých 12 letech od odvolání z funkce pravomocně odsouzen za jeden z podvodů, kterých se během dvouletého šéfování v CzechInvestu dopustil. Rozsudek se týká zaplaceného, ale nedodaného personálního auditu.

Podle rozsudku, který lze pod spisovou značkou „8 Tdo 520/2024“ vyhledat v databázi rozhodnutí Nejvyššího soudu, se Miroslav Křížek byl shledán vinným zločinem podvodu ve spolupachatelství a zaplatit má pokutu ve výši 1,2 milionu korun. Spolu s dodavatelem neexistujícího auditu Zdeňkem Hurským dále musí zaplatit poškozené Agentuře pro podporu podnikání a investic CzechInvest škodu ve výši 1 646 440 korun.

Senát Nejvyššího soudu vedený JUDr. Věrou Kůrkovou vynesl rozsudek neveřejně 17. července, zveřejněn byl až několikaměsíčním odstupem. Nejvyšší soud tak z velké části potvrdil předchozí rozsudek Městského soudu v Praze z prosince loňského roku. Snížil však výši škody z 2,16 milionu na 1,646 milionu korun. Zbývající část peněžní újmy má podle Nejvyššího soudu CzechInvest zkusit vysoudit v občanskoprávním řízení.

Pochybná soutěž, kterou vyhrál známý

O jakou kauzu se jedná? Miroslav Křížek, který působil jako generální ředitel CzechInvestu od září 2010 do srpna 2012, si objednal u svého známého Zdeňka Hurského zpracování personálního auditu. Stalo se tak navzdory postoji ministerstvu průmyslu a obchodu, které takový audit označilo za nepotřebný. Křížek přesto nechal vypsat soutěž, a to tak, aby parametry soutěže co nejvíc zvýhodňovaly Hurského.

Hurský v listopadu 2010 pochybnou soutěž „vyhrál“ a o měsíc později za audit inkasoval 2,16 milionu korun. Avšak krátce poté se audit záhadně ztratil. Křížek jej podřízeným v CzechInvestu nikdy neukázal, místo toho dokument údajně převezl do svého bydliště. Zdeněk Hurský tvrdil, že celé dílo zničil a nemá jej už k dispozici.

Soudy s Křížkem a Hurským se táhly dlouhých deset let. První rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2 z února 2015 Křížka a Hurského zprostil obžaloby. Proti rozsudku podal státní zástupce odvolání. Napodruhé už obvodní soud Křížka uznal vinným a uložil mu trest odnětí svobody ve výši 18 měsíců s podmínkou na tři roky. Městský soud v Praze však rozsudek zrušil a věc vrátil soudu prvního stupně k novému projednání. Následoval dlouhý „soudní ping-pong“, který ukončilo až zmíněné rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Skrytá „privatizace“

Miroslava Křížka, politika ODS z Prahy 13, pedagoga na Vysoké škole ekonomické a spoluvlastníka Jazykového institutu Praha, jmenoval do funkce ředitele CzechInvestu v září 2010 tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). Křížkovo neslavné ředitelování zůstávalo dlouho stranou zájmu médií. Vše se změnilo až po zásahu policistů v pražském sídle CzechInvestu v srpnu 2012. Média tehdy informovala o několika kauzách, a personální audit byl jednou z nich.

Lidové noviny a Hospodářské noviny tehdy upozorňovaly třeba na skrytou „privatizaci“ jedné z hlavních aktivit CzechInvestu, a sice vyhledávání vhodných pozemků a budov pro zahraniční investory. Soutěž nebyla veřejná, uskutečnila se formou oslovení pěti vybraných firem. Z nich chtěl Křížek vybrat za vítěze firmu Glafin, kterou vlastnil již zmiňovaný Křížkův kumpán Zdeněk Hurský. Po medializaci případu a ostré kritice ze strany ministra průmyslu Martina Kuby se CzechInvest rozhodl soutěž zrušit.

Další kauzy se týkaly poradenských služeb a dodávky IT systémů. CzechInvest za Křížkovy éry platil statisíce korun různým „poradcům“, často se jednalo o Křížkovy známé a kolegy z VŠE. Žádný konkrétní užitek však z těchto rad agentura neměla. Po odvolání z funkce v CzechInvestu byl Křížek málo veřejně viditelný. V září 2020 upozornily Seznam zprávy na fakt, že Křížek věnoval dva dary v celkové výši 250 tisíc korun straně Trikolóra.

David Tramba, Ekonomický deník