Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Úřad vlády

Blažek bude jednat s odboráři, pozval si zástupce ze soudů, zastupitelství i probační služby

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pozval na příští čtvrtek ke společnému jednání o platech zástupce odborů zaměstnanců soudů, státních zastupitelství a Probační a mediační služby (PMS). Dnes to uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Zaměstnanci soudů zůstali po třídenním protestu kvůli nízkým mzdám ve stávkové pohotovosti, odborný personál pražských státních zastupitelství konči svou stávku dnes.

Justiční odbory uspořádaly minulý týden stávku, do níž se zapojili zaměstnanci všech obecných soudů. Žádají vytvoření platových tabulek oddělených od ostatních státních zaměstnanců, které by odrážely specifika náročné práce u soudů. Ještě předtím usilují pro justiční personál o příplatek, který by musela schválit vláda. Zástupkyně Odborů svazu justice dříve požadovaly samostatné jednání s ministerstvem bez účasti odborů z dalších profesí.

Zaměstnanci státních zastupitelství rovněž usilují o zvýšení platů a samostatné tabulky. Na jaře se na ministerstvo obrátili s peticí. V hlavním městě pak od minulého pátku vyhlásili třídenní stávku, kterou podpořila i Unie státních zástupců.

Kvůli nízkým platům nejsou konkurenceschopní

Státní zastupitelství dlouhodobě upozorňují na to, že nejsou na trhu práce konkurenceschopná a vzhledem k nízkým nástupním platům nedokážou zaujmout mladé zaměstnance. Například v Praze pracuje u městského a obvodních státních zastupitelství mezi 176 členy odborného aparátu jediný zaměstnanec mladší 30 let. Naopak zaměstnanci starších 60 let tvoří pětinu z celkového počtu. Za tři čtvrtletí letošního roku dalo výpověď 26 lidí. Místa se sice podařilo plně obsadit, ale z nově nastoupivších opět skončilo či končí 13 zaměstnanců.

Vstup do stávky za zlepšení pracovních podmínek zvažuje i část zaměstnanců PMS, jak minulý týden jako první uvedla Česká justice. Náměstkyně služby Kateřina Šlesingerová uvedla v srpnu při jednání s prezidentem Petrem Pavlem, že je zapotřebí nejméně 150 dalších lidí, aby se PMS mohla dostatečně věnovat všem klientům. Odhadla, že dvě třetiny současných zaměstnanců jsou přetížení. Jeden pracovník má nyní podle ní na starosti 83 „jednotek“, což typicky zahrnuje dohled nad podmíněně odsouzenými a podmíněně propuštěnými. Ideální stav by podle náměstkyně byl 40 až 50 jednotek.

(čtk)