Vysílač v krajině Foto: Pixabay

Poslanci řešili převod agendy soudů na ČTÚ. Pokud nebudeme mít průmysl, nemůžeme podle Adamce chránit krajinu

Poslanci hospodářského výboru Poslanecké sněmovny doporučili schválit novelu zákona o elektronických komunikacích. Nově by tak Český telekomunikační úřad (ČTÚ) měl rozhodovat spory o neuhrazených prémiových SMS, pomocí kterých dnes lidé platí i za podcasty, DMS či za jízdné. Dosud rozhodoval spory jen o nezaplacené faktury za volání a SMS. Poslanci na výboru hlasovali o osmi pozměňovacích návrzích. Nejhlasitější ohlas vzbudil návrh na ochranu krajinného rázu při budování vysílacích věží.

O tom, jaké změny přinese novela soudům, již Česká justice informovala.

Podle vrchního ředitele pro digitalizaci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se i při nedávných povodních ukázalo, že pokrytí mobilního signálu je potřeba zajistit i na periferiích. V případě, že v otevřené krajině nebo v citlivém místě je navržena stavba nebo skupina staveb, pak by měla být posouzena z hlediska vlivu na krajinný ráz. „Chceme, aby se otázka povolení z hlediska krajinného rázu vyřešila. Dnes jsou desítky míst, kde se dnes nepostaví vysílací věž jen proto, že stanovisko bylo negativní,“ uvedl Očko s tím, že oficiálně dává MPO k tomuto pozměňovacímu návrhu negativní stanovisko.

Šéf hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS) chápe, že je nutné chránit krajinu. „Přemýšlím, jak to Ministerstvo životního prostředí myslí. Pokud nebudeme mít průmysl a příjmy, tak se situace nezlepší. Měli bychom se na to dívat širším pohledem budoucnosti. Neustále narážíme na tyto rigidní postoje. ČR musí udělat obrovský skok nebo tady nebude nic. Mění se svět a mění se ekonomika. A když lidé nemají na nic, tak na ochranu prostředí nekoukají,“ uvedl.

Poslanci nakonec souhlasili, aby se z návrhu zákona vyškrtla část o telemarketingu. Dříve se lidem nemohlo telefonovat pouze v případě, že někdo vyslovil aktivně nesouhlas, dnes je to opačně, je to zakázáno a člověk může pouze aktivně říci, že telefonovat chce. Pak ale existují i individuální souhlasy dané jednotlivým firmám. Návrh měl toto zpřesnit.

Podle poslance Vojtěcha Munzara (ODS) návrh nevede ke změně a výbor se nakonec shodl, že plénu doporučí schválit vypuštění této změny. „Pokud nás do změny nenutí judikatura, tak proč stále měnit znění zákona,“ uvedl.

Svaz měst a obcí má problém s pozměňovacím návrhem poslance Marka Nováka (ANO) – Rozšíření institutu zákonných služebností na samosprávy. „SMOČR je proti. Namítají, že to omezí nebo zásadně poškodí jejich pravomoci,“ uvedl. Podle něj ale do pravomocí obcí nezasahuje a poslední slovo budou mít vždy obce.

(epa)