Náramek pro odsouzené mají na starosti zaměstnanci PMS Foto: Ministerstvo spravedlnosti SR

Hrozí další stávka. Zaměstnanci Probační a mediační služby chtějí vyšší platy a lepší podmínky

Po zaměstnancích na soudech a státních zastupitelstvích možná budou stávkovat i lidé z Probační a mediační služby (PMS). Zástupci odborů si stěžují, že s nimi ministerstvo nedostatečně komunikuje o možnosti zvýšení jejich platů a zlepšení pracovních podmínek. „Zaměstnanci považují své platy za nedostatečné, cítí se nedocenění a odcházejí. Panu ministrovi jsem napsal, že naše požadavky jsme připraveni je prosazovat včetně možné stávky,“ uvedl pro Českou justici předseda Základní odborové organizace při Probační a mediační službě Ondřej Vyskočil.

S odbory je vedení PMS v intenzivní komunikaci. „Požadavek na zvýšení platového ohodnocení našich zaměstnanců, stejně jako nutnost personálního posílení Probační a mediační služby, považujeme za relevantní. Pokud se odborová organizace rozhodne prosazovat své požadavky formou stávky, budeme jako zaměstnavatel ze strany předsedy odborové organizace vyrozuměni,“ reagoval mluvčí PMS Martin Bačkovský. Podle délky a rozsahu případné stávky zaměstnanců by podle něj PMS musela přijmout organizační opatření, aby byl zajištěn výkon neodkladných úkonů. „V praxi by stávka znamenala jisté omezení provozu našich pracovišť nebo jejich částí a měla by dopad na naši práci s klienty, tedy pachateli a oběťmi trestných činů,“ vysvětlil.

Obětem by se neměl kdo věnovat

Co by stávka zaměstnanců PMS znamenala podle šéfa odborů? „V omezené míře by se konala kontrola alternativních trestů pro odsouzené, byly by zrušeny konzultace, nedal by se kontrolovat trest domácího vězení a nikdo by se nevěnoval obětem. Nevyřizovaly by se odpovědi soudům či státním zastupitelstvím. Záleží na tom, zda by stávka trvala den či více,“ vypočítává Vyskočil.

O platech v PMS jednaly odbory na ministerstvu už v červnu. Od té doby ale podle Vyskočila ministerstvo jedná pouze se zástupci Odborového svazu justice a situace zaměstnanců PMS se neřeší. Zaměstnanci podle něj považují své platy za nedostatečné a cítí se nedocenění a přetížení. To je podle něj způsobeno i nepovedenou digitalizací. „S ministrem spravedlnosti jsme si vyměnili pár dopisů ohledně našich požadavků na zvýšení platů, zvýšení zvláštního přípatku, navýšení počtu zaměstnanců a změny systému odměňování v justici, dodnes ale nemáme konkrétní vyjádření k jednotlivým požadavkům, nebo byly vysloveny obecné věty, že se dělá pro Službu maximum, nebo jsou některá témata předmětem rozhodnutí vlády, apod.,“ uvedl Vyskočil.

V posledním dopisu z konce července ministr spravedlnosti Pavel Blažek uvedl, že je připraven k osobnímu jednání, ale až po rozhodnutí vlády o platech ve veřejné sféře. Kabinet se už minulý týden dohodl s odbory, že platy ve veřejném sektoru vzrostou příští rok o 1400 korun. „Schůzku s nimi plánujeme. Řešíme termín,“ napsal pouze mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Podle Vyskočila panuje u zaměstnanců PMS nejistota když vidí, že s justičními odbory Blažek komunikuje a s PMS nikoliv.

Probační dům v Písku Foto: Probační a mediační služba

Platy vyšší než na soudech

Skutečná výše průměrného platu u PMS podle něj byla v roce 2023 41 189,- Kč. „V roce 2021 to bylo 36 361,- Kč. Jen pro srovnání zaměstnanci vězeňské služby měli v roce 2023 průměrný plat 41 794,-,“ dodal pro Českou justici. Podle šéfa odborové organizace je průměrný plat vyšší než na soudech kvůli tomu, že většina zaměstnanců PMS jsou vysokoškoláci a jsou tím pádem ve vyšších tabulkových tarifech. „Naše zatíženost je velká a je nás málo. Navíc je na stole novela trestního zákoníku, kvůli které budeme opět více zatíženi. Nikdo to s námi ale neřešil,“ uvedl Ondřej Vyskočil. Novela trestního zákoníku má posílit alternativní trety a ulevit věznicím. Připomněl, že mnoho zaměstnanců Vězeňské služby pobírá narozdíl od lidí z PMS rizikový příplatek.

Chybí informace

Jediným posunem je podle něj zřízení pracovní skupiny ke změně odměňování v justici, která se zástupci odborů prodiskutovala možnosti na úpravu a její výstup byl předán vedení ministerstva k dalšímu postupu. „Stejně jako odborový svaz justice jsme se situací nespokojeni, podporujeme jejich stávku a požadavky, sami jsme se ale zatím ke stávce nepřipojili s vírou, že ministr spravedlnosti bude naše požadavky v nejbližší době řešit. V médiích včetně České justice zaznamenáváme podrobné informování o současné stávce kolegů u soudů, bohužel ale v diskusi o situaci v justici chybí informování o situaci na státních zastupitelstvích a Probační a mediační službě,“ dodal Vyskočil.

Kromě zaměstnanců soudů se chystají stávkovat i zaměstnanci státních zastupitelství. Předsedkyně stávkového výboru Iva Jurová uvedla v prohlášení k protestu, že zaměstnanci státních zastupitelství dodnes neobdrželi z ministerstva spravedlnosti žádné vyjádření k petici, kterou ministru Blažkovi zaslali v květnu.

PMS usiluje o zprostředkování účinného a společensky prospěšného řešení konfliktů spojených s trestnou činností a současně organizuje a zajišťuje efektivní a důstojný výkon alternativních trestů a opatření s důrazem na zájmy poškozených, ochranu komunity a prevenci kriminality.

Plnění úkolů PMS ve vztahu k soudům, státním zastupitelstvím a orgánům Policie České republiky zajišťují její střediska, která působí v sídlech okresních soudů. V čele středisek stojí vedoucí střediska. Konkrétní úkoly v rámci probace nebo mediace pak provádí buď úředníci nebo asistenti Probační a mediační služby. 

Eva Paseková