Ministr financí Zbyněk Stanjura a ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Blažek a Stanjura se opět sejdou s justičními odbory, ve hře je mimořádný příplatek

Ministerstva spravedlnosti a financí počítají s další schůzkou se zástupci justičních odborů po skončení třídenní stávky zaměstnanců soudů kvůli lepším platovým podmínkám. Pevně stanovený termín zatím nemají, řekl dnes mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ale již v pondělí na sociální síti uvedl, že problémem je nesprávné zařazení pracovníků justice do platových tříd. Jako ministr spravedlnosti tak nemá pravomoc prosadit řešení.

Pracovníci soudů stávkují od pondělí, dnešním dnem stávka končí. Soudy povětšinou omezily základní služby pro veřejnost – zavřely informační centra, pokladny a podatelny. Soudci museli odročit některá jednání. Od čtvrtka budou soudy fungovat normálně. Odbory však již dříve avizovaly, že zůstávají ve stávkové pohotovosti. Nahromaděnou práci budou muset stávkující úředníci dohnat v dalších dnech.

„Ministerstvo spravedlnosti i ministerstvo financí s další schůzkou se zástupci odborových svazů počítá, ale pevný termín zatím daný není,“ uvedl Řepka. „Co se týká informací, které v souvislosti se stávkou zazněly od pana ministra na síti X, tak to znamenalo, že uvedená opatření nespadají konkrétně do působnosti našeho ministerstva, a bude nutné o nich jednat napříč resorty,“ doplnil mluvčí.

Blažek a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se s justičními odbory sešli již minulý týden. Schůzka stávku neodvrátila, vládní představitelé však přislíbili další jednání. Uvedli, že ještě před trvalou změnou tarifů je možným řešením příplatek, který by musela schválit vláda.

Všechny soudy ve stávce

„Při posledním jednání jsme se domluvili, že na ministerstvu před další schůzkou propočítají objem peněz na příplatek,“ vysvětlila dnes další postup šéfka odborů. Věří v to, že s Blažkem se sejdou „v krátké době“. Do té doby se nechce vyjadřovat k tomu, zda by připadal v úvahu další protest a případně v jaké formě. „Chtěli bychom, aby se stávka už nemusela opakovat, aby byli zaměstnanci soudů spokojení a chodili do práce v pohodě, aby mohli pomáhat občanům, kteří se na soudy obrátí,“ uvedla.

Do stávky se zapojily všechny obecné soudy v Česku. Soudci stávkovat podle zákona nemohou, soudy ale své zaměstnance v protestu podporují. Podle Odborového svazu justice, který stávku vyhlásil, se jí účastnilo 90 procent zaměstnanců okresních soudů a 65 procent zaměstnanců soudů vyšších instancí.

„Všechno probíhalo, jak jsme předpokládali. Zaměstnanci, kteří se rozhodli zapojit do stávky, zůstali doma. Soudy byly vesměs uzavřeny – nepracovalo se u nich, přítomni byli pouze soudci a někde ani oni ne,“ popsala končící protest Pospíšilová. Soudy podle ní prováděly zejména neodkladné úkony týkající se vazeb, případů domácího násilí nebo předběžných opatření při odebrání dětí. Zmínila také například složitou situaci stávkujících zaměstnanců Okresního soudu v Jeseníku, kde podstatnou část personálu postihly nedávné povodně.

Druhá stávka

Mezi stávkujícími justičními zaměstnanci, kteří se bezprostředně podílejí na vyřizování soudní agendy, byli zapisovatelé, vyšší soudní úředníci, asistenti soudců, rejstříkoví vedoucí, protokolující úředníci, soudní tajemníci a soudní vykonavatelé. Podle údajů ministerstva spravedlnosti činil v prvním letošním pololetí průměrný plat vyššího soudního úředníka 43.554 Kč a asistenta soudce 42.099 Kč. „Ostatní odborný a administrativní personál“ pobíral v průměru 34.920 Kč, „pomocný a obslužný personál“ pak 23.852 Kč. Průměrná hrubá mzda v Česku ve stejném období podle Českého statistického úřadu činila 44.943 korun. Asistentů soudců evidovalo ministerstvo 1105, vyšších soudních úředníků 1333, ostatního odborného personálu 6289 a pomocného personálu 485.

Za vyšší platy letos stávkovali pracovníci českých soudů už 29. května. Do jednodenního výstražného protestu se tehdy podle odborářů zapojilo 95 procent justičního personálu. Na aktuální stávku naváže v pátek, pondělí a úterý protest odborného personálu pražských státních zastupitelství, a to rovněž kvůli nedůstojnému odměňování. Pospíšilová k tomu uvedla, že zaměstnanci státních zastupitelství v hlavním městě nyní využili vytvořené příležitosti, zdůraznila ale, že jednotlivé odbory postupují odděleně. „Oni jsou moc výkonná, my moc soudní. Domnívám se, že naše práce je daleko náročnější. Oni některé pozice – jako vyšší soudní úředník – ani nemají nebo je nevyužívají. Jdeme si za svým,“ dodala.

(čtk)