Italská premiérka Giorgia Meloni Foto: Italská vláda

Italská premiérka Meloni kritice, že chce na ústavní soud prosadit svého poradce

Italská premiérka Giorgia Meloni čelí kritice, že chce do funkce soudce italského ústavního soudu prosadit svého právního poradce Francesca Saveria Mariniho. O novém soudci dnes rozhoduje parlament, není však jisté, že premiérčina koalice bude mít dost hlasů k prosazení svého kandidáta. Opoziční strany uvedly, že se jednání nezúčastní.

Křeslo jednoho z členů ústavního soudu je volné už skoro rok. Meloni prosazuje kandidaturu Mariniho, který podle tisku napsal některé hlavní legislativní návrhy současné vlády, například reformu, která počítá s přímou volbu premiéra. Podle deníku La Repubblica, který je obvykle kritický k současné vládě, chce premiérka posunout ústavní soud více doprava a mít v nejvyšší soudní instanci v zemi svého muže. Ústavní soud se totiž bude zabývat řadou podnětů podaných opozicí, které se týkají zákonů prosazených vládou.

Meloni se podle tisku snažila udržet kandidaturu Mariniho až do poslední chvíle v tajnosti a o jeho jméně s opozicí nediskutovala. Největší opoziční kluby Demokratické strany a Hnutí pěti hvězd tak dnes dopoledne oznámily, že se hlasování nezúčastní.

Tímto krokem se opozice mimo jiné snaží omezit možnost, že by při tajném hlasování mohl Marini dostat hlasy právě z jejích řad. Vládní většině na papíře schází méně než deset hlasů, aby dosáhla většiny tří pětin členů obou komor parlamentu nutné ke zvolení nového soudce. Podle tisku se tak vládní představitelé zaměřili na jednání s menšími stranami, například etnických menšin, aby potřebnou podporu nalezli.

Kandidatura Mariniho, který je považován za fundovaného experta, vzbudila diskuzi i mezi ústavními experty. Přímý přechod z úřadu vlády na ústavní soud je v Itálii nezvyklý. „Tato kandidatura se mi zdá jako velmi nevhodná,“ uvedl bývalý předseda ústavního soudu Ugo De Siervo. Podle něj se totiž Marini podílel na úřadu vlády na přípravě zákonů, které by pak hodnotil jako ústavní soudce, pokud by byl zvolen.

Italská opozice varuje před „orbánizací“ Itálie za současné vlády, čímž s odkazem na způsob vládnutí maďarského premiéra Viktora Orbána míní mimo jiné omezování nezávislosti soudní moci. To premiérka Meloni odmítá. V italském zřízení pak třetinu ústavních soudců volí parlament, třetinu jmenuje prezident a třetinu nejvyšší soudní orgány.

(čtk)