Některé soudy zůstanou zavřené Foto: Pixabay

Soudy kvůli stávce ruší jednání, některé budou uzavřeny. Obava je ze stávky IT pracovníků

Pokud máte na dobu stávky v justici nařízeno soudní jednání, raději sledujte webové stránky soudů. Většina jednání bude od pondělí 7. října do středy 9. října zrušena. „V některých případech, kdy soud nemá na předvolané účastníky jiné kontaktní údaje než poštovní adresu, ani nelze stihnout včas doručit případné oznámení o odročení jednání,“ sdělil České justici předseda Krajského soudu v Praze Jiří Grygar. Ten upozorňuje na to, že obrovským problémem bude stávka pracovníků v IT.

Už v roce 2022, kdy zástupci justice začali masivně upozorňovat nad financování justičních úředníků, varoval místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk před odchodem IT pracovníků ze soudů. „Takže já si ani nezapnu počítač,“ uvedl tehdy. Jeho předpověď se může naplnit už příští týden. Například IT pracovníci Krajského soudu v Praze se ke stávce za vyšší platy připojí naplno. Pokud nedojde k problému, tak podle Grygara snad soud krizové tři dny překoná. „Zcela kritické funkce (mail, ústředna, core servery) zůstanou zaopatřeny našimi interními procesy. Pokud tedy nenastane nějaká opravdu nestandardní situace, porucha nebo např. hackerský útok, tak by vše mělo po dobu stávky v pořádku fungovat,“ uvedl pro Českou justici s tím, že podfinancovaní zaměstnanci vždy odváděli dobrou práci. Na Krajském soudu v Praze se očekává stávková účast kolem 45 procent zaměstnanců, na okresních soudech to bude mezi 75 až 100 procenty. Už nyní je jasné, že některé soudy budou zcela uzavřeny. „Nejde totiž ani tak o počet, ale primárně o strukturu stávkujících, tedy zda jde o zaměstnance, kteří jsou pro chod soudu i z relativně krátkodobého hlediska nezastupitelní nebo obtížně zastupitelní,“ vysvětluje Grygar.

Ministr Pavel Blažek na jednání vlády Foto: Úřad vlády

Komplikace nastávají ve chvíli, pokud je třeba zpracovat neodkladné úkony, jako je vazba, realizace příkazů k zatčení či návrhy na předběžná opatření, u kterých je nutná práce administrativní části soudního aparátu. Nepostradatelné jsou protokolující úřednice. Podle informací České justice jsou soudy, kde je mohou zastoupit provizorně vyškolení asistenti soudců.

Drtivá většina jednání je zrušena

Ve většině krajů bude na okresních soudech podle Odborového svazu justice stávkovat 90 procent zaměstnanců. „U okresních soudů se ke stávce připojí 80-90 procent zaměstnanců a u Krajského soudu v Hradci Králové zhruba necelých 75 procent,“ uvedla mluvčí Kateřina Jarkovská.

Drtivá většina ústních jednání byla zrušena nebo odročena. Kanceláře prakticky všech úseků budou ochromeny, v důsledku čehož nebude možná průběžná práce se spisy, tedy nařizování jednání, předvolávání svědků či vypravování soudních rozhodnutí a rovněž nebude možné reagovat na došlá podání. „Podání nebude možné Krajskému soudu v Hradci Králové doručovat v papírové formě a všechna podání bude podatelna předávat příslušným oddělením a kancelářím postupně až od čtvrtka 10. 10. 2024. V době stávky nebude možné získat prostřednictvím infokanceláře informace o stavu řízení a je vyloučena možnost nahlížet do spisu,“ dodala pro Českou justici Jarkovská.

Předsedové soudů budou přehled stávkujících pracovníků uzavírat až zítra a přesné informace o uzavření jednotlivých soudů tak ve čtvrtek nebyli schopni poskytnout. „Předběžně však počítáme s úplným omezením všech pracovišť KS v Ostravě,“ uvedl předseda Krajského soudu v Ostravě Petr Novák. Do stávky zaměstnanců v justiční sféře se na Krajském soudu Ostrava a Okresním soudu Ostrava podle prozatím dostupných informací zapojí dohromady 700 zaměstnanců z celkových bezmála 800. Soudy zrušily celkem asi 300 jednání. Konat se budou jen taková, na nichž není potřeba administrativní pracovník.

„Jak jsem předpokládal, dnes odpoledne oznámení, kdo bude stávkovat, takže pondělní jednání již odročit nelze. V pondělí tedy s diktafonem, večer pak přepis protokolu. Aspoň interně se mohlo včas avizovat, že nebude nikdo k dispozici do „jednačky“,“ uvedl na síti X soudce Okresního soudu ve Vyškově Pavel Vrcha.

Stávkovat budou zaměstnanci všech soudů. Stávku solidárně podpořili i zaměstnanci Ústavního soudu, uvedla mluvčí Kamila Abassi. „Zaměstnankyně a zaměstnanci Ústavní soudu stávku obecné justice solidárně podporují. Adresovali ministru Blažkovi a odborové organizaci justice dopis vyjadřující podporu zaměstnankyním a zaměstnancům obecných soudů, kteří stávkují za důstojné ohodnocení své práce,“ uvedl dnes soud na síti X.

Odboráři se sejdou ve čtvrtek vpodvečer s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou. Přítomen má být i místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk a online i šéf Soudcovské unie Libor Vávra, který je mimo ČR. Právě Šuk vyjednal před časem se Stanjurou dohodu o postupném růstu platů justičního aparátu. V úterý pak kritizoval to, že návrh státního rozpočtu na příští rok parametry dohody nedodržel.

Blažek na síti X spojil nedostatek peněz pro justiční administrativu s nálezem Ústavního soudu, který znamenal okamžitou nutnost dorovnat platy soudců ve výši zhruba půl miliardy korun. Soudcovská unie se proti tomu ohradila s tím, že Blažkovo vyjádření považuje za nešťastné. „Důvodem nutnosti vyplacení doplatku části oprávněných nároků soudců je protiústavní zásah zákonodárců. Na možnou protiústavnost zásahů do platů soudců byli poslanci marně upozorňováni i ministrem pro legislativu v roce 2022,“ podotkla. Připomněla také, že ÚS se rozhodl část nároků soudcům nepřiznat.

Eva Paseková