Prezident Petr Pavel v Senátu Foto: Senát

Pavel navrhl Senátu na soudkyni ÚS Řepkovou z Krajského soudu v Brně

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na soudkyni Ústavního soudu (ÚS) Ditu Řepkovou z Krajského soudu v Brně. V dnešní tiskové zprávě to oznámil odbor komunikace prezidentské kanceláře. Desetileté funkční období skončí 10. prosince Davidu Uhlířovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do 60 dnů, před tím je probírají výbory ústavně-právní a pro lidská práva.

Za rok a půl, co je Pavel ve funkci prezidenta, se Ústavní soud obměnil ze dvou třetin. Řepková je jeho 11. nominantkou z patnáctičlenného sboru.

Řepková byla v letech 2002 až 2008 asistentkou tehdejší ústavní soudkyně Elišky Wagnerové. V dubnu 2008 byla jmenována soudkyní, působila nejprve na Městském soudu v Brně a aktuálně podle Registru justičních činitelů působí u brněnského krajského soudu.

„Již samotná nominace je pro mě poctou a jsem si současně vědoma i velké odpovědnosti, která je s celým nominačním procesem spjata,“ uvedla Řepková.

Naposled Pavel v červnu jmenoval dva nové soudce ÚS, a to právníka a sociologa Jiřího Přibáně a Tomáše Langáška z Nejvyššího správního soudu. Tehdy také jmenoval Veroniku Křesťanovou místopředsedkyní soudu.

V nynějším funkčním období bude muset Pavel navrhnout ještě další dva nové ústavní soudce. Jaromíru Jirsovi končí funkční období v říjnu 2025, Josefu Fialovi pak v prosinci příštího roku.

– Řepková je v současnosti soudkyní Krajského soudu v Brně, kde působí posledních několik let. Specializuje se na trestní kauzy. V letech 2002 až 2008 působila jako asistentka tehdejší ústavní soudkyně Elišky Wagnerové. V roce 2008 byla jmenována prezidentem republiky Václavem Klausem soudkyní Městského soudu v Brně.

Kdo je Dita Řepková?

– Řepková jako soudkyně Krajského soudu v Brně například nedávno rozhodovala kauzu úniku informací od policie. Soud deset obžalovaných z 25 uznal vinnými a uložil jim podmíněné či peněžité tresty nebo zákazy činností. Zbylé obžaloby zprostil. Předsedkyně senátu Řepková při vynášení rozsudku zkritizovala práci státního zastupitelství, kdy podle ní případu uškodila snaha příslušných orgánů dostat všechny a všechno. Žalobci se pak podle ní případ „rozpadl pod rukama“.

– Řepková se zabývala také kauzou smrti mladého Roma u Brněnské přehrady. Incident se stal loni v červnu. Muž z Ukrajiny poblíž tramvajové zastávky při potyčce nožem zranil tři lidi, jeden z nich, mladý Rom, později zemřel. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost vyvolala v Brně nepokoje. Brněnský krajský soud letos v březnu nepravomocně Ukrajince zprostil obžaloby, protože se podle něho bránil napadení.

– „Máme za to, že jednání pana obžalovaného tak, jak bylo prokázáno, vykazuje znaky nutné obrany tak, jak je předpokládána v našem trestním zákoníku. Je pravda, došlo k ublížení na zdraví a ke smrti mladého člověka. Je to neštěstí. Na druhou stranu nebudeme kriminalizovat jednání, které nějakým způsobem nevybočuje z toho, co nám zákon umožňuje považovat za nutnou obranu,“ uvedla předsedkyně senátu Řepková.

– Narodila se v roce 1975. Po absolvování práv získala titul JUDr., vzdělávání na právech zakončila v roce 2021 obhajobou disertační práce Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, ve které se věnovala ochranném léčení a zabezpečovací detenci. O dva roky později na stejné téma vydala knihu. Je také lektorkou na Justiční akademii.

– Za rok a půl, co je Pavel ve funkci prezidenta, se Ústavní soud obměnil ze dvou třetin. Řepková je jeho 11. nominantkou z patnáctičlenného sboru. Zároveň je Řepková po Daniele Zemanové, Kateřině Ronovské, Veronice Křesťanové a Lucii Dolanské Bányaiové pátou ženou nominovanou prezidentem Pavlem.

(čtk)