Pasažéři v letadle Ilustrační foto: Pxhere

BIS žádá nepřetržitý on-line přístup k seznamům cestujících v letadlech

Bezpečnostní informační služba (BIS) žádá nepřetržitý on-line přístup k seznamům cestujících v letadlech. Důvodem je čas na analýzu a utajení údajů o zájmových osobách a jejich výskytu. Analýzy výběru letů pro sledování nemůže služba sdílet s jinými bezpečnostními sbory. Policie bude smět nově sledovat jen vybrané lety. BIS se na výběru bude spolupodílet a postup a důvody výběru musí zůstat tajné.

Bezpečnostní informační služba svůj požadavek vepsala jako zásadní připomínku k návrhu novele o Policii ČR. Podle novely budou muset s ohledem na rozsudek Soudního dvora EU nově policisté lety ke kontrole a sledování cestujících vybírat. U vybraných letů mohou uchovávat data o cestujících tři roky, ty nevybrané musí smazat.

O novém způsobu zacházení se seznamy cestujících leteckých společností Česká justice už informovala.

BIS nyní žádá, aby jako „využívající orgán České republiky“, který se má podílet na výběru letů ke sledování, dostala k seznamům cestujících nepřetržitý přístup on-line: „Na výběru letů se mohou podílet využívající orgány České republiky, k tomuto účelu jim policie může poskytnout přístup k údajům jmenné evidence cestujících, a to nepřetržitým a dálkovým způsobem.“ Tato připomínka je podle služby zásadní.

Využívající orgány jsou všechny orgány, které seznamy cestujících v letadlech mohou využívat.  Kromě BIS jsou to také Celní správa, Finanční analytický úřad, GIBS nebo Vojenská policie 

Služba musí utajit, proč let vybrala

Podle Bezpečností informací služby je smyslem návrhu na dálkový nepřetržitý přístup k seznamům, aby zpravodajské služby získávaly informace včas. Proto musí mít on-line nepřetržitý přístup k potřebným údajům jmenné evidence cestujících. „Informace o případně rizikovém cestujícím je pro zpravodajské služby přínosná pouze tehdy, je-li dostatečná časová rezerva informace vyhodnotit a přijmout taková bezpečnostní opatření, která rizika spojená s přítomností zájmových osob na našem území eliminují,“ uvádí v odůvodnění návrhu BIS.

„Současně považujeme za vhodné uvést, že činnost zpravodajských služeb je ze své podstaty utajována. Utajení podléhají i údaje o zájmových osobách, o místech jejich výskytu, činnostech apod. Participace na výběru letů vyžaduje analýzu dat, a to i s využitím vlastních zdrojů zpravodajských služeb,“ vysvětluje služba.

Podle BIS „postupy těchto analýz nelze plošně sdílet s jinými bezpečnostními sbory“. „Proto jiný, než on-line způsob přístupu k údajům jmenné evidence cestujících, kdy zpravodajské služby samy vyhledají relevantní data pro analýzu, nepovažujeme za vhodný,“ uzavírá svoji připomínku BIS.

K návrhu novely nepředložily podobnou žádost další využívající orgány ani ministerstvo finanční či obrany.

Irena Válová