Plyn Ilustrační foto: Pixabay

ČR osvobodí od daně plyn či elektřinu pro ozbrojené síly cizího státu  

Od spotřební daně budou osvobozeny výrobky dodané z jiného členského státu Evropské unie do České republiky pro ozbrojené síly státu, se kterým ČR uzavře mezinárodní smlouvu. Smlouva musí být součástí českého právního řádu a osvobození v ní zakotveno. V současnosti jde o smlouvu s USA o umístění ozbrojených si na území ČR z roku 2023 a o Partnerství pro mír. Pokud výrobky nakoupí obrana a cizím ozbrojencům je prodá, má ministerstvo nárok na vratku daně.

Až doposud byly od spotřební daně osvobozeny vybrané výrobky dopravené do ČR pro ozbrojené síly jiného členského státu Evropské unie nebo pro ozbrojené síly státu NATO.  Nově se osvobození bude týkat i ozbrojených sil státu, se kterým ČR uzavře smlouvu, která je součástí českého právního řádu.

Vyplývá to z novely zákona o spotřebních daních, který je předložen v poslanecké sněmovně. Úplný návrh novely, kterou rozpočtový výbor doporučil ke schválení bez zásadních pozměňovacích návrhů, je zde.

Podle důvodové zprávy se pro tyto ozbrojené síly jiného státu navrhuje zcela nová právní úprava, a to osvobození od daně u výrobků, které jsou dovezeny do ČR. Tak je tomu už u ozbrojených sil států EU a NATO. Právním základem má vždy být mezinárodní smlouva.

V současnosti jde o smlouvu o umístění vojsk USA na území České republiky ze září 2023 a o smlouvu Partnerství pro mír, která je smlouvou mezi státy NATO a jinými zeměmi. Členy smlouvy Partnerství pro mír jsou bývalé sovětské republiky včetně Ukrajiny, ale také například Rakousko či Irsko. Rusko a Bělorusko mají pozastavené členství.

Dovoz jen s čestným prohlášením vysílajícího státu

Výrobky pro tyto ozbrojené síly mohou být dopravovány z jiného členského státu nebo z místa dovozu na daňovém území České republiky pouze s čestným prohlášením potvrzeným příslušným orgánem státu, který ozbrojené síly vyslal, nebo s jinou písemností, stanoví-li tak mezinárodní smlouva, která je součástí českého právního řádu, uvádí k tomu důvodová zpráva novely zákona o spotřební dani.

Například smlouva o umístění ozbrojených sil na území ČR z roku 2023 uzavřená mezi ČR a USA už ustanovení o daních obsahuje „Osvobození od daní z přidané hodnoty („DPH“), prodejních daní, daní z užívání, spotřebních daní anebo podobných či nástupnických daní se uplatní na nabytí zboží, materiálu, zásob, služeb, vybavení a dalšího majetku ozbrojenými silami USA nebo pro ně (a) nabytých pro konečné použití ozbrojenými silami USA; (b) určených ke spotřebě při plnění smlouvy s ozbrojenými silami USA nebo jejich jménem; anebo (c) určených k začlenění do předmětů nebo zařízení používaných ozbrojenými silami USA. Ozbrojené síly USA poskytnou příslušným českým orgánům příslušné osvědčení, že takové zboží, materiál, zásoby, služby, vybavení a další majetek jsou určené pro ozbrojené síly USA,“ uvádí mimo jiné smlouva.

Úplné znění smlouvy mezi ČR a USA, která vstoupila v platnost 22. září 2023.

Na dovezené nebo dopravované vybrané výrobky pro použití ozbrojenými silami na základě smlouvy NATO SOFA se osvobození od spotřební daně vztahuje už nyní.

Když obrana přeprodává, požádá o vrácení daně

Novela rovněž detailně upravuje mechanismus, jakým se spotřební daně budou vracet. V případě ozbrojených sil jiných států koná správce daně prostřednictvím ministerstva obrany. Podle nového ustanovení vznikne nárok na vratku spotřební daně namísto ozbrojeným silám cizí země ministerstvu obrany, pokud pro ně vybrané výrobky nakoupí a pak jim je předá. „Tento nárok vzniká dnem převzetí těchto vybraných výrobků těmito ozbrojenými silami,“ uvádí se v novele.

Podle důvodové zprávy vychází cíl tohoto ustanovení z aplikační praxe. „V případě, že Ministerstvo obrany nakoupí například od Státních hmotných rezerv zdaněné vybrané výrobky a dále je poté prodá ozbrojeným silám jiného státu pro jejich použití, je nově oprávněno požádat o vracení daně z titulu použití těchto vybraných výrobků ozbrojenými silami jiného státu. Tento nárok na vracení daně však nevzniká Ministerstvu obrany pro použití ozbrojenými silami České republiky,“ uvádí k tomu důvodová zpráva.

Nový druh vrácení daně se bude vztahovat i na příslušníky ozbrojených sil a členy jejich rodiny.

Plyn, pevná paliva a elektřina pro ozbrojené síly a jejich jídelny

V souvislosti se smlouvami o ozbrojených silách zemí EU, NATO a se smlouvami jiných zemí dochází rovněž od ledna 2025 k novele zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů. Na seznam subjektů, kterým jsou odpuštěny spotřební daně z plynu, paliva a elektřiny, přibydou ozbrojené síly členských zemí EU, NATO a států, se kterým ČR uzavře smlouvu.

V případu cizích ozbrojených sil pak správce daně nebude zkoumat, zda jsou splněny podmínky platné pro ostatní příjemce tohoto benefitu: Zda je dovozce plynu bezúhonný, zda není v insolvenci nebo zda mu nebylo povolení nabýt plyn zrušeno. Vrácení daně náleží i příslušníkovi ozbrojených sil a členovi rodiny.

Totéž se týká nákupu pevných paliv a elektřiny. „Od daně je osvobozena elektřina určená k použití nebo použitá ozbrojenými silami nebo civilními zaměstnanci je doprovázejícími anebo k zásobování jejich jídelen, pokud jde o ozbrojené síly,“ uvádí se v předmětné novele.  Tatáž formulace se opakuje u plynu a pevných paliv.

Irena Válová