Advokát Miroslav Krutina Foto. AK Krutina Múka

Viceprezidentem Evropské asociace trestních advokátů byl zvolen Miroslav Krutina

Viceprezidentem Evropské asociace trestních advokátů (ECBA) byl na následující tři roky zvolen český advokát Miroslav Krutina, který tak obhájil svůj mandát. Jde o jednu z nejprestižnějších právních pozic v evropském měřítku. 

Miroslav Krutina založil svou advokátní kancelář v roce 2004 po absolvování Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kterou absolvoval v letech 1993-1999, dále po dlouholetém angažmá v Mezinárodní helsinské federaci pro lidská práva a zejména po absolvování povinné advokátní praxe.

Od počátku se profiluje jako obhájce v trestních věcech, nicméně vedle trestního práva v kanceláři ve spolupráci s dalšími specialisty rozvíjel i další specializace z oboru veřejného práva.

Historicky má advokátní kancelář Miroslava Krutiny kromě trestněprávní agendy blízko k otázkám ochrany lidských práv a jejich ochrany zejména před Ústavním soudem ČR.

Aktuálně působí Krutina též jako předseda Českého helsinského výboru. V rámci České advokátní komory pak pracuje v sekcích pro trestní právo, mezinárodní, resp. evropské právo a předsedá podsekci pro právo cizinecké. Zastupuje též Českou advokátní komoru v trestněprávním výboru Evropské asociace advokátních komor.

Evropská asociace trestních advokátů (ECBA) sdružuje nezávislé specializované obhájce, a to zejména členských států Rady Evropy. Záležitosti ECBA řídí osmičlenný výkonný výbor, jejímž členem byl zvolen i Miroslav Krutina. ECBA je lídrem v prosazování práv účastníků trestních řízení vůči veřejné moci. Má velmi těsnou vazbu na právní struktury EU.

ECBA upozorňuje na systémové nedostatky v jednotlivých zemích a staví se za vládu práva tam, kde se prosazují autokratické prvky vládnutí. Prostřednictvím práce svých specializovaných pracovních týmů se ECBA aktivně snaží utvářet budoucí právní předpisy EU, ale i vnitrostátní předpisy v jednotlivých zemích. I to je jedním z úkolů viceprezidenta Krutiny.

(epa)