Okresní soud v Pardubicích vybral peníze na materiální pomoc Foto: OS Pardubice

Okresní soud v Pardubicích pomáhá lidem při povodních. Přispěli i úředníci

Článek na České justici o pomoci soudců a zaměstnanců soudů postiženým povodněmi inspiroval k podobnému kroku Okresní soud v Pardubicích. Celkem 42 lidí z tohoto soudu během několika dnů vybralo na pomoc potřebným částku 43 tisíc korun. Lidem ze zatopených oblastí pak prostřednictvím humanitární sbírky soudci i zaměstnanci nakoupili drogistické zboží a další věci potřebné k likvidaci škod.

Podle dozorujícíc úřednice bylo nakoupeno například drogistické zboží Foto: OS Pardubice

„Doufáme, že naše počínání inspiruje další soudy, aby se do humanitární pomoci zapojili,“ sdělila České justici dozorující úřednice Andrea Leštianská. Úředníci se tak zapojili do pomoci i v době, kdy jsou ve stávkové pohotovosti kvůli nízkým platům.

Podle Leštianské pardubický soud za vybrané peníze nakoupil například autolékárničky, dezinfekce, gumové rukavice, smetáky, lopatky holínky nebo prací gely.

Soudcovská unie již před týdnem informovala o tom, že lidem zasaženým ničivou povodní pomohli zástupci Vrchního soudu v Praze nebo soudci Okresního soudu v Olomouci „Solidarita spoluobčanů v těchto časech je bezedná. Zásilka materiální pomoci lidem zasaženým povodní je na cestě i od soudců Okresního soudu v Ostravě,“ uvedli soudci. Podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry Soudcovská unie zajištění materiální pomoci nijak neorganizuje a aktivitu nechává na jednotlivých soudech.

Pomoc svým členům zasaženým povodněmi v minulých dnech avizovala i Česká advokátní komora.

Eva Paseková