Penzion Kvilda-Luční Foto: Penzion Kvilda-Luční

Bič v podobě platformy eTurista čeká hotely a penziony příští rok. Část provozovatelů je však proti

Několikamilionové zisky pro města a zároveň větší přehled o turistech i poskytovatelích ubytování. To má od příštího roku zaručit novela podnikání v cestovním ruchu a systém eTurista pro provozovatele ubytování. Někteří však mají k novele výhrady. Matěj Koutný, předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS) pro Ekonomický deník uvedl, že pravomoc obcí regulovat svévolně ubytování v soukromí hraničí s omezením svobody podnikání.

Provozovatele hromadných i soukromých krátkodobých ubytovacích zařízení v podobě hotelů, či airbnb čekají v následujících dvou letech změny. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž vytvoří jakýsi „bič“ na tyto provozovatele v podobě online platformy eTurista. Resort končícího ministra Ivana Bartoše (Piráti) již vybírá z několika přihlášených zájemců.

„Do výběrového řízení se přihlásili tři zájemci. Nyní tak probíhá posouzení předložených nabídek a požadovaných dokladů. Vítěz bude vybrán v řádu několika málo týdnů,“ informovala Ekonomická deník mluvčí mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Karolína Nová. Novelu o podnikání v cestovním ruchu, jejíž součástí je program eTurista, také v nejbližších týdnech čeká první čtení v Poslanecké sněmovně. Výběrové řízení se však již mohlo uskutečnit, protože k jejímu vyhlášení stačí odsouhlasení novely kabinetem.

Pokud novela projde, čeká provozovatele veřejného ubytování od příštího roku řada změn. Tou hlavní je, že se budou muset přihlásit do jednotného systému sebe a následně i všechny hosty po dobu pobytu. Prakticky tak má také nahradit papírovou knihu hostů.

Foto: Pixabay

Navýšení příjmů až o několik stovek milionů

Cílem programu bude snaha utlumit šedou ekonomiku v cestovním ruchu. Typickým příkladem je třeba nedostatečné hrazení místního poplatku z pobytu, který je zahrnut v ceně za ubytování. Ten má podnikatel v oblasti krátkodobého ubytování hradit obci, ve které své služby provozuje. Výše takového poplatku je až 50 korun za den ubytování a minulý rok za ně obce inkasovaly přes 1,4 miliardy korun.

Část podnikatelů však může poplatky zatajovat a v případě Airbnb a soukromého ubytování se nyní ani obcím nemusí hradit. „Dle propočtů ministerstva může stát ročně přicházet téměř o 800 milionů korun na daních. Obce navíc tratí asi 55 milionů za rok na poplatcích z pobytu,“ upozornila Nová. Ta dále dodala, že zhruba 40 až 70 procent pobytů přes online platformy nebylo nahlášených.

Resort tak očekává, že se obce s ohledem na novelu rozhodnou více zavádět poplatky z pobytu. Nárůst přijmu z nich bude pravděpodobně pozvolný. Podle odhadů by v druhém roce po spuštění registru mohl činit až 332 milionů korun. Růst výnosu z daně z příjmu pak ministerstvo s účinností zákona očekává o 216 až 792 milionů korun.

Omezení svobody podnikání?

Novela však čelí i velké kritice. Jednou z kontroverzních částí je například regulace krátkodobého ubytování přes online platformy „Proti evropské směrnici se ministerstvo pro místní rozvoj přidalo do návrhu pravomoc obcí regulovat svévolně ubytování v soukromí. Odvolávají se na to, že ve vyhlášce je tato možnost připuštěna. Není to však záměrem návrhu a z našeho pohledu jde o neústavní ustanovení,“ upozornil Ekonomický deník Matěj Koutný, předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí. Tuto část tak označil za diskriminační.

V důsledku přijetí tohoto návrhu by tak obce mohly přikazovat lidem, kteří nabízejí krátkodobý pobyt na své chatě či v bytu, kdy a kolik lidí mohou ubytovat. Omezení by platilo v předem určeném období – například kvůli bezpečnosti, či ochraně životního a městského prostředí. Ministerstvo pro místní rozvoj si tak od této změny slibuje vyřešení omezené nabídky bytů pro bydlení a zvýšení cen nájemného.

Na problémy s tímto typem krátkodobého ubytování upozornila i starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská. „V místech, jako je Praha 1, dochází k výraznému narušování kvality života obyvatel. Z bytů v centru měst se stávají prostory pro krátkodobé ubytování, což vede ke zvýšenému hluku a rušení v domech,“ uvedla. Kvůli těmto problémům se pak někteří obyvatelé stěhují pryč. Novela by to podle ní mohla změnit.

Kritikou nešetří ani někteří majitelé penzionů, či hotelů. „Tento krok státu jednoznačně zvyšuje administrativní a finanční požadavky na ubytovatele, kteří to musejí řešit povinně a zcela bez jakýchkoliv výhod,“ řekl Tomáš Macek, provozovatel Penzionu Kvilda – Luční. Své tvrzení opřel o fakt, že online hlášení hostů ihned po jejich ubytování znamená zátěž pro ubytovatele, protože vyžaduje, aby svůj rezervační systém přizpůsobili novému požadavku. Macek se také obává, že kvůli následným aktualizacím bude potřeba si pořizovat nový software, což by znamenalo další výdaje.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček během debaty na sympoziu Ekonomického deníku. Foto: Radek Čepelák

Další se zase obávají samotné digitalizace. „Pokud to budou dělat Piráti, tak se velmi obávám. I vzhledem k výsledku digitalizace stavebního řízení,“ sdělil Petr Břicháček, jednatel hotelu Obzor v Peci pod Sněžkou. Agendu MMR však nyní po pirátském ministrovi Ivanu Bartošovi převezme dočasně lidovec Marian Jurečka. Pokud se však povede narovnat podmínky mezi ubytováním v bytech, ubytovacích zařízeních a hotelech, bude to podle Břicháčka jedině dobře.

Pro novelu jsou i někteří opoziční poslanci

A připravovaný portál eTuristu chválí i někteří opoziční politici. „V podstatě se je svým způsobem podobný EET. A to protože je jeho cílem je evidovat počet turistů. Ale podobně jako v případě EET i zde si myslím, že to má svůj smysl,“ zhodnotil stínový premiér a exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Ten dále pochválil i možnost, že odpovědnost za případnou regulací ubytovaných hostů jde za vedením obce, protože tím půjde nastavit vyvážený zájem byznysu a místních obyvatel.

Do nového systému bude muset každý ubytovaný host uvést jméno a příjmení, datum narození, adresu trvalého pobytu, státní občanství i číslo a druh osobního dokladu. Přístupy k údajům budou mít podle resortu orgány státní správy a samosprávy pouze v tom rozsahu, v jakém jej potřebují pro výkon své činnosti. Plnou informaci o ubytovaných osobách má mít pouze správce daně a finanční analytický úřad. U cizinců má mít přístup k údajům cizinecká policie. Všechny informace se budou kvůli možným hackerským útokům ukládat v zašifrované podobě a veškerý přístup k nim bude monitorovaný a zaznamenaný.

Podnikatelé v ubytování si na nový portál ještě počkají. Resort pro místní rozvoj totiž původně počítal s tím, že systém bude hotov do konce letošního roku. To se však nestihne. „Došlo k posunutí termínu pro dokončení systému na 31. března 2025. Následovat bude zkušební provoz, možnost napojení na hotelové systémy a školení uživatelů. Novela by měla nabýt účinnosti 1. července 2025 spuštěním portálu eTurista,“ přiblížila mluvčí Karolína Nová s tím, že do nabytí účinnosti musí být všichni provozovatelé v systému přihlášeni. Ti, kteří nabízejí krátkodobé pronájmy a ubytování přes online platformy, se budou muset do portálu registrovat do druhé poloviny května 2026.

Lukáš Karbulka