Plénum Ústavního soudu Foto: Ústavní soud

Ústavní soud dostane na platy soudců z rezervy navíc 4,2 milionu korun

Ústavní soud dostane na základě svého květnového rozhodnutí, kterým zrušil zmrazení soudcovských platů, letos na mzdy navíc 4,18 milionu korun. Peníze budou převedeny z vládní rozpočtové rezervy, sněmovní rozpočtový výbor to dnes schválil, i když převod podpořilo jen deset z jeho 17 členů. Ministerstvo financí s rozpočtovým opatřením souhlasilo.

Ústavní soud v květnu rozhodl o tom, že snížení soudcovských platů, které spočívá v trvalé změně výpočtového koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku. Zákon nechal platit ještě do konce roku, aby politici mohli vhodně upravit platy veřejných činitelů, třeba poslanců a senátorů, které se odvozují od soudcovské platové základny. Zároveň ale zdůraznil, že soudci budou mít nárok na zpětné dorovnání platů za letošní rok.

V minulosti se platy počítaly tak, že se průměrná mzda za předloňský rok vynásobila koeficientem tři, výsledná suma pak byla platovou základnou pro soudce. Od letoška se v rámci konsolidačního balíčku vlády Petra Fialy (ODS) koeficient snížil na 2,822. Platová základna tak zůstala pod hranicí 114.000 korun, jinak by byla vyšší asi o šest procent.

Vláda a Parlament podle ústavních soudců opětovně neodůvodnily potřebnost a přiměřenost trvalého snížení soudcovských platů. Šlo tak podle nich o neústavní zásah do materiálního zabezpečení soudců, které je zároveň předpokladem nezávislosti justice. Zmrazení platů v roce 2021 bylo podle Ústavního soudu v souladu s ústavou, v roce 2022 nikoliv. Na zpětné dorovnání platů za rok 2022 však soudci nárok nemají s ohledem na ekonomický vývoj během tohoto roku, zejména dopady války na Ukrajině.

(čtk)