Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

Délka řízení u okresních soudů se vloni zkrátila, v průměru o 18 dní

Délka řízení u českých okresních i krajských soudů se v předchozím roce opět zkrátila. U okresních soudů trvalo trestní řízení průměrně 165 dní, tedy o 18 méně než předloni. Civilní řízení zabrala v průměru 251 dní, předloni to bylo rovněž o 18 dní více. Vyplývá to z výroční zprávy o stavu justice, kterou dnes zpřístupnilo ministerstvo spravedlnosti.

„Rychlost není jediné kritérium toho, jak posuzovat práci soudů, ale pokud jde o rychlost, tak jsme na tom nepochybně velmi dobře. Přestože to občas na základě jednotlivých případů z desetitisíců jiných vypadá, že to někdy trvá dlouho. Rychlost soudního řízení je zcela srovnatelná s tím, jak to funguje v Evropské unii,“ řekl dnes ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Samozřejmě platí, že mnoho našich spoluobčanů, kteří nezvítězí u soudu, potom píše na sítích, jak to u nás nefunguje. Ale to je normální, všichni vyhrát nemohou,“ řekl Blažek. Podle něj patří k dalším kritériím určujícím kvalitu soudů četnost zásahů Ústavního a Nejvyššího soudu do soudních rozhodnutí nebo rozsudky Evropského soudu pro lidská práva o odškodném za špatná či dlouhá řízení.

„Ať se všichni podívají na okolní státy z bývalého východního bloku, co se tam děje s justicí. U nás funguje výborně jak ústavní, tak politický systém a justice funguje nezávisle,“ vzkázal. Před českou justicí podle něj stojí dlouhodobé výzvy jako její pokračující elektronizace a celková modernizace.

Civilní řízení loni trvala nejdéle u obvodních soudů v hlavním městě – průměrně 304 dní. Naopak nejrychleji rozhodovaly jihočeské okresní soudy, kterým řízení zabralo v průměru 180 dní. Mezi soudními kraji i jednotlivými okresními soudy i nadále panovaly ohledně rychlosti výrazné rozdíly. K nejpomalejším spadaly vedle Prahy i soudy v severních Čechách a na jižní Moravě. „Je však třeba zdůraznit, že významné délky řízení často nejsou způsobeny neefektivností daných soudů, ale velkou případovou zátěží z minulých let. Starší data totiž ukazují, že problémy začaly již v 90. letech,“ upozornili autoři zprávy.

OS pro Prahu 5 vede

Nejrychlejšími civilními soudy zůstaly stejně jako předloni Okresní soud pro Prahu 5, České Budějovice a Karlovy Vary. Naopak nejpomalejší byly Litoměřice, Brno-venkov a Chomutov. Výrazně se loni podle ministerstva zlepšily Obvodní soud pro Prahu 1, Obvodní soud pro Prahu 7 a Okresní soud Břeclav, které předloni tvořily nejpomalejší trojici.

Obvodní soud pro Prahu 1 rozhoduje i případy celostátního významu. Foto: Ire Neuman

Co se týče trestních řízení, v průměru nejdelší loni byla tradičně v severních Čechách – trvala 213 dní. Nejrychleji rozhodovaly soudy v obvodu Krajského soudu v Hradci Králové, a to 111 dní. V hlavním městě zabral průměrný trestní proces 149 dní. Nejpomalejší byly soudy v Chomutově, Uherském Hradišti a Liberci.

Délka řízení se zkrátila i u krajských soudů. Civilní prvostupňové věci trvaly v průměru 815 dní, předloni 978. Trestní prvostupňové případy zabraly 473 dní, předloni to bylo 517.

Pro rychlou a kvalitní práci soudů je nepostradatelný justiční personál, který je i podle soudců dlouhodobě podfinancovaný a letos na jaře vstoupil kvůli nízkým platům do denní stávky. Odbory zvažují, že protest zopakují, a to ve větším rozsahu. „Ta věc se neřešila 30 let. Shodli jsme se na změně v tarifech, měl by tam být příplatek. Doufám také, že dodržíme dohodu o navyšování, aby měli stejný průměrný plat jako ostatní pracovníci ve státní správě po odečtení uniformovaných složek a zdravotníků. Další navyšování s ohledem na stav státního rozpočtu rozhodně slíbit nemohu,“ uvedl dnes Blažek k výhledu na příští rok. Dodal, že jasněji bude po středečním projednání návrhu státního rozpočtu vládou.

(čtk)