Zatopená Opava. Zdroj: Město Opava/Facebook

Ničivé důsledky povodní jsou způsobeny také bezbřehou tolerancí aktivistů, říká exministr Drobil

Českou republiku zasáhly v plné síle povodně, velmi špatná situace je na řadě míst v zemi, extrémní stav je například v Opavě, kde v některých částech města probíhá evakuace, kterou pro tisíce obyvatel nařídil tamní magistrát. Podle exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) má na současné situaci ve městě podíl i to, že ještě není vybudovaná přehrada Nové Heřminovy. Proč stále není? Protože ji může podle Drobila zablokovat či zdržovat každá malá obec a také různí aktivisté. Upozorňuje na škodlivost bezbřehého práva na samosprávu a demokracii bez odpovědnosti.

V neděli ráno velká voda zasáhla největší opavské sídliště Kateřinky. Na svém facebookovém profilu zmiňujete, že současná situace v Opavě je i důsledkem neexistence přehrady Nové Heřminovy. Co by v aktuální situaci změnila?

Zadržela by podstatnou část vody z Jeseníků. Pokud se podíváte na profil Opavy a zejména Krnova, tak jde v podstatě o údolí. Znamená to, že v momentě, kdy to tam z Jeseníků všechno steče, jde o srážky, které jsou v současnosti, tak v podstatě nemáte na cestě do Opavy žádné dílo, které by je zadrželo. Pouze koryta dvou řek. Neříkám, že s přehradou by dnes v Krnově nebo v Opavě nebyl žádný problém, ale troufnu si říct, že by byl dramaticky menší, než nyní.

Územní rozhodnutí pro umístění stavby Vodního díla Nové Heřminovy na řece Opavě bylo vydáno v červnu 2022, v čem je problém?

Řeší se to už patnáct nebo dvacet let i přesto, že je potřeba tohoto vodního díla evidentní. Každá veřejná stavba v této zemi je předmětem diskuzí všech možných a nemožných orgánů. V tomto případě samozřejmě obcí v okolí a samozřejmě aktivistů. Postavit veřejné dílo je v současnosti čím dál větší problém. Téma se vždy objeví, když nastane nějaký problém, pak to usne a pak zase bezbřehá demokracie a právo na samosprávu zvítězí nad rozumem.

Vizualizace přehrady v Nových Heřminovech. Zdroj: Povodí Odry
Existují i jiná řešení, než přehrada?

Alternativa k přehradě podle mého názoru neexistuje. Samozřejmě všechna ta protipovodňová opatření, poldry, zpevňování a zvyšování břehů pomohou, ale nemají šanci se vypořádat s takovým průběhem povodně, respektive srážek, jaké nastaly nyní. Tomu opravdu pomůže pouze přehrada. A jak jsem řekl, ani přehrada by to zřejmě ze sta procent nevyřešila, ale škody na majetku, zdraví a obecně stresu lidí by byly násobně nižší.

A to se nebavím o tom, co to bude znamenat dál. Nejde jen o Opavu a Krnov. Teď hrozí obrovské nebezpečí, které může nastat v Ostravě, kdy se potká povodňová vlna z Opavy a povodňová vlna z Odry a může to vyřadit Elektrárnu Třebovice. Má to samozřejmě důsledky nejen pro Krnov, Opavu, ale vlastně pro celé to povodí.

Jaké nejčastější výhrady proti stavbě přehrady zaznívají?

Některé obce kvůli stavbě zaniknou, to je první zásadní střet. Druhý je, co bude projekt znamenat pro jejich komfort a obslužnost. Jde o tisíc a jeden validních i nevalidních důvodů, které dokáží vymyslet. Tady ale musí zvítězit veřejný zájem nad šílenstvím, které tady pácháme. Nemá to žádný význam, akorát si z toho někteří politici dělají politikum a mají na tom založenou existenci své politické strany. V Česku je potřeba radikálně snížit počet obcí.

(teč)