Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Senát ČR

Žadatelky o odškodné za sterilizaci upozorňují Válka na stanovisko NSS

Žadatelky o odškodné za protiprávní sterilizaci si stěžují na zamítání žádostí kvůli chybějící zdravotnické dokumentaci a neuznávání jiných důkazů. Žádají ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o změnu postupu jeho úřadu při posuzování případů a přiznávání náhrad. Napsaly to v otevřeném dopise, který zveřejnil server Romea.cz. List podle něj podepsalo 15 žen.

O odškodnění podle zákona mohou oběti žádat od předloňska. Mají na to čas do konce letošního roku. Ženy, které zákrok podstoupily mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012 bez svobodného rozhodnutí a informací o dopadech, mohou od státu získat 300.000 korun.

„Mnohé z nás narazily na problém s neexistující zdravotní dokumentací z období, kdy nám byla sterilizace provedena. A tak byly naše žádosti zamítnuty. Přestože zákon připouští i jiné důkazy, ministerstvo zdravotnictví v praxi nevyužívalo tuto možnost,“ uvedly pisatelky. Žádají „o neprodlené zavedení změn a transparentní pokyny“ pro podávání či doplňování žádostí.

Autorky listu se odvolávají na červencové stanovisko Nejvyššího správního soudu. Podle něj musí ministerstvo do budoucna samo podnikat aktivní kroky k ověření, zda žadatelka o odškodnění podstoupila protiprávní sterilizaci. Soud tak odmítl to, aby nárok prokazovaly ženy. Současně upřesnil i postup ministerstva v situacích, kdy dokumentace chybí či je nedůvěryhodná.

Lhůta 60 dnů

Ministerstvo zdravotnictví má na vyřízení žádosti 60 dnů, po přiznání nároku pošle pak do 30 dnů peníze. V dřívějších pokynech k žádostem uvádí, že mezi důkazy se obecně řadí například listiny, odborná vyjádření, znalecké posudky, svědecké výpovědi či podklady jiných úřadů.

Romské organizace a organizace na ochranu lidských práv si už dřív stěžovaly na nedodržování zákonné vyřizovací lhůty i na neuznávání jiných důkazů než zdravotnické dokumentace. Poukazovaly na to, že je po desetiletích skartovaná, ztracená či poničená a že zákon připouští i jiné doklady. Vyzvaly už předloni v létě k úpravě přiznávání odškodného. O procesu přiznávání jednala opakovaně Rada vlády pro záležitosti romské menšiny. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková a pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková zmiňovaly už dřív snahu o uznávání čestného prohlášení či svědectví.

S podezřením na nucené sterilizace, a to především romských žen, přišlo v roce 2004 Evropské centrum pro práva Romů (ERRC). Desítky žen se pak přihlásily ombudsmanovi, některé se obrátily také na soudy. Vládní výbor proti mučení navrhl zavést odškodné už v roce 2006. V roce 2009 se pak za protiprávní zákroky tehdejší kabinet omluvil.

(čtk)