Závěť lze sepsat vlastní rukou nebo ve formě notářského zápisu Foto: Pixabay

Češi za posledních 10 let darovali v závětích 400 milionů korun na charitu

Část Čechů pamatuje ve svých závětích i na dobročinné projekty, například na výstavbu domovů pro seniory nebo na pomoc týraným zvířatům. V posledních deseti letech takto charitě věnovali celkem 400 milionů korun. U příležitosti nadcházejícího Měsíce dobročinné závěti to sdělila Zdeňka Marešová z koalice Za snadné dárcovství. Lidé odkazují na dobročinnost nejen peníze, ale i nemovitosti, automobily či cenné sbírkové předměty.

Každý zůstavitel může v závěti určit způsob využití svého daru. Češi takto podporují charitativní organizace napříč regiony. „Díky jejich darům ze závětí se podařilo a nadále daří spolufinancovat dobročinné projekty, jako je Pomněnka – dům pro lidi s demencí a trpící Alzheimerovou nemocí v Novém Městě na Moravě, či rozšíření speciální školy pro postižené děti v pražské Michli,“ uvedla Marešová.

Dary ze závěti dále financují například aktivity pro děti z pěstounských rodin v SOS dětských vesničkách. Další více než desetimilionový odkaz pomohl prostřednictvím Člověka v tísni dětem v Africe. Jiný dar pro organizaci Světlo pro svět zajistil operaci šedého zákalu pro 125 nevidomých dětí.

Podle loňského průzkumu agentury Ipsos na charitu v závěti myslelo nebo to plánuje udělat zhruba sedm procent respondentů. Pro možnost, že tento krok v budoucnu zváží, se vyslovila přibližně čtvrtina ze všech 1050 dotázaných. Pro dar ze závěti se obvykle rozhodne člověk, který na dobročinnost přispívá i za svého života.

Závěť lze sepsat vlastní rukou nebo ve formě notářského zápisu. V Česku umírá se závětí zhruba každý sedmý obyvatel, u některého z českých notářů sepíše ročně závěť kolem 30.000 lidí. Majetek těch, kteří zemřou bez jakýchkoliv dědiců a bez závěti či dědické smlouvy, připadne státu jako takzvaná odúmrť. „Jen v minulém roce jsme řešili 1323 případů odúmrtí, nejvíce v Praze a Středočeském kraji. Hodnota majetku, který Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v rámci odúmrtí získal, přesáhla 440 milionů korun. Získané prostředky se převádí do státního rozpočtu,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Měsíc dobročinné závěti letos vyhlásila koalice Za snadné dárcovství pojedenácté. Akce začne tradičně 13. září na Mezinárodní den závěti. V desítkách států slouží k poděkování dárcům a k připomenutí toho, že prostřednictvím byť i malého daru ze závěti lze přispět k řešení závažných problémů.

(čtk)