Zkomplikuje lhůta lidem čerpání hypoték? Ilustrační foto: Pixabay

Desetidenní lhůta u advokátních úschov pro banky zkomplikuje čerpání hypoték, varují realitní kanceláře

Při využívání advokátních úschov by nově měla platit desetidenní lhůta, o kterou by banka byla povinna odložit provedení příkazu k výplatě peněz z úschovního účtu. Stojí to v pozměňovacím návrhu k novele zákona o advokacii poslankyň Heleny Válkové a Zuzany Ožanové (obě ANO). Podle zástupců realitních kanceláří je takový požadavek problematický a mohl by znemožnit provádění úschov. K transparentnosti úschov navíc podle tajemníka Asociace realitních kanceláří Jana Borůvky nepřispěje. „Naopak, klientům může přinést potíže – pořízení nemovitosti by se jim mohlo prodražit, čerpání hypoték zkomplikovat a celý realitní proces se může prodloužit a neúměrně zbyrokratizovat i pro realitní kanceláře,“ míní Borůvka.

Česká advokátní komora (ČAK), Ministerstvo spravedlnosti a další subjekty přes léto intenzivně vyjednávali o tom, jak by mohla nová pravidla pro lepší bezpečnost úschov vypadat. Úschovy se současně dají dělat u bank, u notářů nebo u advokátů. Pověst těch advokátních ale výrazně poškodila kauza stíhané advokátky Hany Sukové, která údajně podvedla 44 klientů a způsobila jim škodu přes 153 milionů korun. Škoda může být ještě větší.

Advokáti například navrhli, aby bylo možné prolomit bankovní tajemství, což by kontrolnímu orgánu ČAK umožnilo získat výpisy z účtů kontrolovaného advokáta. Tato změna se rovněž promítla do zmiňovaného pozměňovacího návrhu.

Na prospěšnosti většiny změn se shodují všechny subjekty. Problematické je ale podle zástupců realitních kanceláří zavedení desetidenní karenční doby při vyplácení úschov. Klient by tak musel na finální přesun prostředků čekat 10 pracovních dní. Podle Asociace realitních kanceláří povede ke zbytečnému nárůstu administrativy a zkomplikuje situaci lidem, kteří čerpají hypotéku.

Bankám se změny prodraží, zaplatí to klient

Při jednání s bankami se také ukázalo, že by peněžní ústavy musely vyvinout ve svých systémech nové funkce, což by se jim prodražilo. Náklady na takové úpravy by podle tajemníka Asociace realitních kanceláří Jana Borůvky promítly do cen svých služeb a produktů. Navržená úprava dle jeho názoru navíc nikdy nemůže zcela zabránit kriminálnímu jednání. „Naopak může nadto ještě simulovat šedou zónu české ekonomiky k nabízení provádění úschov různými „uschovatelskými domy“, které se nebudou muset řídit žádnými, natož pak zákonnými předpisy,“ dodává tajemník.

ČAK už dříve uvedla, že advokáti provedou ročně desetitisíce úschov v řádech miliard korun a notáři či banky je v takovém množství nebudou schopni nahradit.

Návrh poslankyň Válkové a Ožanové v podstatě přebírá do zákona stávající úpravu práv a povinností advokátů již obsaženou ve stavovském předpisu Komory. jde např. o povinnost advokáta zřídit pro úschovu peněz každého klienta zvláštní samostatný účet, vedení Elektronické knihy úschov a také notifikace banky klientům o pohybech na úschovním účtu.

Eva Paseková