Soudní dvůr EU Foto: Luxofluxo/Wikimedia

Škvařilová-Pelzl a Petrlík zřejmě budou pokračovat u Soudního dvora EU

Čeští soudci Petra Škvařilová-Pelzl a David Petrlík budou zřejmě pokračovat v působení u Soudního dvora EU i v dalším volebním období. Jejich opětovnou nominaci jednomyslně podpořila výběrová komise vedená ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), dnes s ní vyslovil souhlas i sněmovní výbor pro evropské záležitosti. Nominace podléhá schválení vládou.

Soudní dvůr EU, který sídlí v Lucemburku, dbá na jednotné provádění a výklad unijního práva. Má dva soudní orgány: prvoinstanční Tribunál a Soudní dvůr. Právě v Tribunálu, kde působí dva soudci z každého členského státu unie, zasedají Škvařilová-Pelzl i Petrlík.

Pro opětovnou nominaci obou soudců, kterým skončí mandát 31. srpna 2025, se vyslovili všichni členové výběrové komise včetně předsedů Ústavního, Nejvyššího i Nejvyššího správního soudu či ministra zahraničí. Podle ministerstva spravedlnosti se shodli na tom, že oba kandidáti jsou renomovanými odborníky na mezinárodní a evropské právo a svou funkci soudců vykonávají kvalitně.

Škvařilová-Pelzl jako předsedkyně senátu

Škvařilová-Pelzl dnes poslancům řekla, že od září 2019 dělala soudkyni-zpravodajku ve významných případech týkající se energetiky, životního prostředí či odpovědnosti za škodu. Zpravodaj má za úkol sepsat návrh rozhodnutí pro soudní senát. „Velice si vážím skutečnosti, že v případech, kde jsem působila jako zpravodajka, nebyl úspěšný žádný opravný prostředek,“ uvedla. Jako samosoudkyně rozhodovala několik kauz duševního vlastnictví. Vzhledem k odchodu kolegy nyní fakticky vykonává funkci předsedkyně soudního senátu a věří, že ji kolegové do této funkce zvolí. Podle ní by to bylo vyznamenáním nejen pro ni osobně, ale pro celou ČR.

Petrlík popsal, že u soudu plní dvě role: soudce-přísedícího a soudce-zpravodaje. Jako zpravodaj dosud řešil zejména oblast bankovního práva – například výpočet příspěvků, které banky platí do evropského záchranného fondu. Zabýval se také tím, do jaké míry podléhá platforma TikTok nové evropské legislativě týkající se digitálních trhů, či obviněním Googlu ze zneužití dominantního postavení na trhu. Nedávno byl také zvolený do specializovaného senátu, které bude rozhodovat o předběžných otázkách.

Soudci Soudního dvora EU jsou jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států unie na dobu šesti let.

(čtk)