Prezident Petr Pavel v Senátu Foto: Senát

Pavel by na Ústavní soud mohl nominovat žalobkyni Vítkovou

Na Ústavní soud (ÚS) by mohla zamířit další žena. Podle informací České justice totiž pozvánku dostavit se před prezidentův Konzultační panel pro výběr ústavních soudců dostala státní zástupkyně Petra Vítková. V prosinci skončí mandát soudci Davidu Uhlířovi.

Prezident republiky Petr Pavel se nesmířil s tím, že by letos na ÚS vyslal pouze samé muže. Ačkoliv má na další uvolněná místa ústavních soudců k dispozici dva kandidáty, které mu ke jmenování doporučila prezidentova komise vedená Janem Kyselou – Martina Smolka a Pavla Uhla – má před ní v brzké době zamířit i třetí možná adeptka. Tou je státní zástupkyně Petr Vítková. České justici to potvrdilo hned několik důvěryhodných zdrojů.

Prezident Pavel už se dříve zmínil, že by na Ústavním soudu rád viděl kandidáta ze státního zastupitelství. Mluvil o tom například v srpnu minulého roku, když senátorům vysvětloval nominace Veroniky Křesťanové, Kateřiny Ronovské a Roberta Fremra. Favorizovanou vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Lenku Bradáčovou se ovšem dosud nepodařilo přesvědčit, aby předstoupila před Kyselovu komisi.

Pro Vítkovou by také mohlo hrát to, že část veřejnosti i politiků by ráda na Ústavním soudu viděla více žen.

Petra Vítková působí od roku 2021 jako jedna z evropských pověřených žalobkyň při Úřadu evropského veřejného žalobce. Ve státním zastupitelství začínala na Okresním státním zastupitelství v Příbrami, od roku 2013 přešla na Krajské státní zastupitelství v Praze. Vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Je členkou Výkonného výboru Unie státních zástupců, když „přežila“ změny ve vedení unie v minulém roce.

Petr Dimun