Miroslav Pelta Reprofoto ČT

Další zvrat. Soud uložil Peltovi 5,5 roku vězení, pětimilionový trest a zákaz činnosti

Soud dnes uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi 5,5 roku vězení, pětimilionový trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací. Někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou potrestal šesti lety za mřížemi, dvoumilionovým trestem a šestiletým zákazem působit ve vedoucích funkcích veřejné správy, které zahrnují správu majetku. V pořadí třetí verdikt v kauze zmanipulování státních sportovních dotací není pravomocný, oba obžalovaní vinu odmítají a obratem se odvolali.

Pražský městský soud se ztotožnil s obžalobou v tom, že tehdejší milenci Pelta s Kratochvílovou ovlivnili v roce 2017 přidělení peněz 18 konkrétním žadatelům programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů. Vyšel nejen z policejních odposlechů z bytu, kde se dvojice scházela, ale také z výpovědí svědků a ze zajištěných listin. „Dotační řízení probíhalo v rozporu se zákonem. Soud dospěl k závěru, že tam od počátku nebylo hráno fair play,“ prohlásila předsedkyně soudního senátu Lenka Cihlářová.

Soudkyně uvedla, že bylo nade vší pochybnost prokázáno, že Pelta předložil Kratochvílové seznam jím preferovaných žádostí. „Obžalovaný Pelta tyto seznamy držel, disponoval s nimi a v prostorových odposleších o nich komunikuje,“ řekla. Podle ní dvojice následně spekulovala nad tím, které žádosti uspějí. Cihlářová při odůvodnění verdiktu citovala z odposlechů mimo jiné Peltovo „tyvole, já vůbec nevím, co mám dělat, serou mě ty Domažlice, Přeštice zkurvený“, „to už jsme se zpotili všichni“, „tyvole, já nemám řešení, mě nic nenapadá, není tam někde dvacka?“.

Pelta se hned odvolal

„Musíme si počkat na písemné vyhotovení. Myslím si, že je teď předčasné, abychom se k čemukoliv vyjadřovali,“ řekl Pelta novinářům při odchodu z jednací síně. „Já si myslím, že to rozhodnutí není správné, a podali jsme proti němu hned odvolání,“ uvedla stručně Kratochvílová.

Státní zástupce Odřej Trčka si ohledně využití opravného prostředku ponechal čas na rozmyšlenou. Podle něj by měly být tresty v celé kauze podstatně vyšší, upozornil ale, že postup vrchního soudu – který při druhém vrácení věci zamítl Trčkovo odvolání a vrátil k doplnění dokazování jenom část celého případu – mu nyní znemožnil navrhovat přísnější potrestání, než jaké ukládal druhý zrušený rozsudek.

Soud dnes uznal dvojici vinnou z pokusu o tři trestné činy – zneužití pravomoci úřední osoby, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Pelta Kratochvílovou podle verdiktu k těmto skutkům navedl. Soudní senát vyhověl návrhu státního zástupce ohledně výše peněžitých trestů i délky zákazu činnosti. Tresty vězení pak oběma obžalovaným uložil o půl roku nižší, než obžaloba navrhovala. Cihlářová to zdůvodnila tím, že trestní řízení trvá už sedmým rokem, a to ne kvůli obstrukcím obžalovaných, ale protože vrchní soud dvakrát vyhověl jejich odvoláním.

Stříž podal dovolání

Oba obžalovaní skončili po svém zatčení v roce 2017 ve vazbě. Peltu soud propustil po měsíci, a to poté, co muž rezignoval na svou funkci šéfa fotbalu. Kratochvílová strávila v cele téměř čtvrt roku. Kauza stála místo nejen Peltu a Kratochvílovou, ale i tehdejší ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD).

Obžaloba původně mířila nejen na Peltu s Kratochvílovou, ale kvůli údajnému rozsáhlejšímu zmanipulování dotací také na předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu, sekretáře unie Jana Boháče, šéfa ministerského odboru Zdeňka Břízu, ČUS a Fotbalovou asociaci ČR. V této části případu soudy všechny obžalované včetně Pelty s Kratochvílovou osvobodily s tím, že popsané skutky se sice staly, nejsou ale trestnými činy. Nejvyšší státní zástupce s tímto závěrem nesouhlasí a v neprospěch všech obžalovaných se dovolal k Nejvyššímu soudu. Podle Trčky navrhl, aby se nejprve projednalo právě toto dovolání, a až následně aktuální rozsudek nad Peltou a Kratochvílovou u odvolacího soudu. Zatím není zřejmé, k jakému postupu se pražský městský soud a pražský vrchní soud přikloní.

(čtk, epa)