Jednání vlády Foto: Úřad vlády

Ministerstvo spravedlnosti má příští rok dostat o 2,8 miliardy více než letos

Ministerstvo spravedlnosti má podle návrhu státního rozpočtu dostat příští rok na výdaje zhruba 38,57 miliardy korun. Je to přibližně o 2,8 miliardy více než letos. Úřad plánovanou částku odmítl komentovat.

„Je to návrh, o kterém se ještě bude jednat,“ napsal dnes bez dalších podrobností mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Není tedy zřejmé, zda je úřad z navržené částky schopen pokrýt všechny plánované výdaje, zda bude požadovat její navýšení a případně za jakým účelem.

Ministerstvo nekomentovalo ani dotaz, zda z peněz dokáže uspokojit požadavky odborů – ať už zaměstnanců soudů, státních zastupitelství či samotného ministerstva – na navýšení platů. Například justiční zaměstnanci letos za zvýšení platů jednou stávkovali a jsou připraveni se k této formě protestu vrátit. Stávku zvažovali i zaměstnanci ministerstva. Předsedkyně ministerských odborů Eliška Hronová minulý týden sdělila, že v současné době vyčkávají na to, jak dopadnou jednání mezi vedením ministerstev spravedlnosti a financí. Stávku podporují i soudci. Na některých soudech dokonce proběhla sbírka, která má stávkující finančně podpořit.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu, když na letošní rok je plánovaný 252 miliard korun a loni byl 288,5 miliardy korun. Návrh předpokládá růst výdajů u většiny ministerstev. Vláda musí návrh projednat a poslat Sněmovně do konce září. Kabinet ještě může parametry rozpočtu změnit, schodek ale s ohledem na rozpočtová pravidla nemůže překročit 231 miliard korun.

(čtk)