Ombudsman Stanislav Křeček Foto: Tiskový odbor Veřejného ochránce práv

Ombudsman: Nepřipojení lidí s dluhy k energiím může být diskriminace

Někteří dodavatelé energií nechtěli připojovat odběratele s dluhy, podle veřejného ochránce práv se jednalo o možnou diskriminaci spotřebitele. Ombudsman na to upozornil Energetický regulační úřad (ERÚ), který na základě toho varoval distributory energií před nerovným zacházením s klienty jen kvůli dluhům. Ombudsman o tom dnes informoval na svém webu.

Veřejný ochránce práv vycházel mimo jiné z případu mladé ženy z jižních Čech, která se po rozchodu ocitla v bezvýchodné situaci. Přestože splácela dluhy po partnerovi, dodavatelé elektřiny s ní kvůli probíhající insolvenci odmítli uzavřít smlouvu. Když neuspěla s žádostí o řešení u Energetického regulačního úřadu, hledala pomoc právě u ombudsmana. Ten zjistil že ERÚ její podnět řádně nevyhodnotil z pohledu možné diskriminace spotřebitele. Přitom to je jedna z oblastí, na které má ERÚ dohlížet.

„Diskriminace obecně spočívá v rozdílném zacházení s lidmi ve srovnatelné situaci, a to bez objektivního a rozumného zdůvodnění. Zákon o ochraně spotřebitele diskriminaci spotřebitelů zakazuje. Sice přímo nevymezuje zakázané diskriminační důvody, ale i Nejvyšší správní soud má za to, že při výkladu pojmu diskriminace spotřebitele je třeba zohlednit také diskriminační důvody upravené v jiných právních předpisech,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

Po zásahu ombudsmana vydal Energetický regulační úřad stanovisko pro posuzování diskriminace spotřebitelů při dodávkách energií. V něm dodavatele varuje právě před nerovným zacházením s odběrateli pouze na základě skutečnosti, že mají dluhy.

Dodavatel energie může podle ERÚ po zhodnocení případu konkrétního odběratele například požadovat kauci. Úřad zároveň dovodil, že takové opatření je přiměřené, pokud je kauce maximálně ve výši tří měsíčních záloh. V případě lidí v oddlužení si navíc mohou dodavatelé míru rizika u potenciálního zákazníka ověřit ve veřejně přístupném insolvenčním rejstříku. Z něj jednoduše zjistí, jestli dotyčný plní podmínky oddlužení. Úplné odmítnutí zákazníků s dluhy nebo nadměrné požadavky na zajištění závazků pak bude Energetický regulační úřad v budoucnu postihovat jako přestupek podle zákona o ochraně spotřebitele.

(čtk)