JUDr. Vilém Anzenbacher, Ph.D. Foto: archiv

Náměstkem ministra spravedlnosti se stal Vilém Anzenbacher

Náměstkem ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) se počátkem července stal právník Vilém Anzenbacher. Nahradil Antonína Stanislava, který rezignoval v březnu po spojení s několika kauzami. Životopis náměstka zveřejnilo ministerstvo na svých stránkách, informaci potvrdil mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Podle serveru Aktuálně.cz Anzenbacher s Blažkem spolupracoval už dříve jako poradce.

Náměstkem se Anzenbacher stal podle Řepky 8. července, a to na základě stranické nominace KDU-ČSL. „Do jeho působnosti spadá problematika týkající se insolvenčního zákona, zákona o insolvenčních správcích, zodpovědnosti státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci nebo nesprávným úředním postupem a zákonem o svobodném přístupu k informacím,“ uvedl mluvčí.

Česká justice už dříve přinesla rozhovor s Vilémem Anzenbacherem o médiích zde.

Čtyřiatřicetiletý Anzenbacher byl podle serveru Aktuálně.cz posledních sedm let asistentem poslance a ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), mezi lety 2015 a 2017 pracoval obdobně i pro ministra kultury Daniela Hermanna (KDU-ČSL). Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Právnickou fakultu UK.

Úplný životopis nového náměstka ministra je zde:

Server také upozornil, že ve zveřejněném životopise chybí informace o tom, že byl ve společnosti Echo Media předsedou představenstva. Řepka uvedl, že v životopise jsou zveřejněny „informace dlouhodobějšího rázu“. „Podrobnější informace má pan náměstek zveřejněné například na svém profilu na síti LinkedIn,“ doplnil Řepka.

Bývalý politický náměstek ministra spravedlnosti Stanislav rezignoval v březnu poté, co se jeho jméno objevilo například v souvislosti s kauzou úředníka Jana Benýška. Ten oznámil možné protiprávní jednání ministerského insolvenčního odboru z období, kdy tomuto útvaru šéfoval právě Stanislav. 

(čtk, ire)