Ilustrační foto: Veřejná žaloba

Tři severočeští státní zástupci čelí kárnému řízení

Hned tři státní zástupci čelí kárné žalobě, kterou na ně podaly jejich nadřízení. Ve všech třech případech se přitom jedná o státní zástupce z obvodu Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem (KSZ). V jednom případě jde dokonce o nezákonnou vazbu v délce přesahující 4 měsíce.

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) bude na podzim projednávat tři kárné žaloby na státní zástupce z obvodu KSZ v Ústí nad Labem.

Kárnou žalobu na státní zástupkyni Okresního státního zastupitelství (OSZ) v Chomutově Ivetu Přecechtělovou podala vedoucí KSZ v Ústí nad Labem Anna Puchtová.

Přecechtělová měla totiž podle ní pozdě rozhodnout o propuštění obviněného z vazby. V důsledku toho byl obviněný nezákonně po dobu 8 dnů vazebně stíhán. Jako kárné opatření navrhuje Puchtová Přecechtělové snížení platu o 10 % na dobu dvou měsíců.

Další kárně žalovanou je kolegyně Přecechtělové z OSZ v Chomutově, Gabriela Šlampová. V jejím případě jde ovšem o provinění závažnější, minimálně co do způsobené újmy na právech obviněného.

Puchtová totiž klade Šlampové za vinu, že u vazebně stíhaného řádně nepřezkoumala usnesení o sdělení obvinění a nevšimla si, že zvolené právní kvalifikace neodpovídají popisům skutků.

To mělo za následek nezákonné vazební stíhání v délce 4 měsíců a 19 dnů. S ohledem na délku nezákonné vazby je navrhované kárné opatření poměrně mírné: snížení platu o 15 % na dobu 6 měsíců.

Třetím kárně žalovaným je státní zástupce OSZ v Děčíně Václav Levý. Toho jeho nadřízený, Lukáš Otipka, kárně žaluje proto, že podle něho v několika věcech řádně nepřezkoumal a akceptoval trestní příkazy, ačkoli pro to nebyly splněny podmínky a měl být proti nim podán odpor. Navrhuje proto Levému uložit kárné opatření spočívající ve snížení platu o 10 % na dobu 3 měsíců.

Petr Dimun