Soudcovský talár Foto: Ministerstvo spravedlnosti

V kauze Dozimetr se vyloučil soudce pro podjatost

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 9 Jakub Kriebel, kterému byla přidělena kauza Dozimetr, se z projednávání případu korupce při zadávání zakázek pražského dopravního podniku (DPP) vyloučil pro podjatost. Uvedl to advokát jednoho z obviněných Daniel Volák. Důvodem rozhodnutí podle něj bylo, že se soudce již dříve účastnil výslechu bývalého náměstka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Tomáše Knížka, který je podle médií obviněn v související kauze. Případem Dozimetr se tak bude muset zabývat jiný soudce. Na posun upozornil server Seznam Zprávy.

„Pan předseda senátu se vyloučil pro podjatost, protože byl 24. srpna 2022 na žádost policie přítomen výslechu inženýra Tomáše Knížka,“ uvedl Volák. Výslech bývalého náměstka byl podle něj neodkladným úkonem, u kterého být soudce musí. Soudce, který vede hlavní líčení, nemá podle advokáta být součástí žádných předchozích úkonů. Kriebel tak podle něj rozhodl správně, námitku podjatosti by jinak vznesl on či někdo z ostatních právních zástupců.

Obžaloba viní devět lidí v kauze Dozimetr z různých trestných činů. Státní zástupce jim klade za vinu účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení, praní špinavých peněz a také nedovolené nakládání s drogami. U nejpřísnější kvalifikace hrozí obžalovanému až 13 let a čtyři měsíce vězení. U dalších dvou obviněných pak žalobce navrhuje, aby soud schválil dohodu o vině a trestu.

Vyšetřovatelé tvrdí, že organizovaná skupina obsadila důležité pozice v pražském dopravním podniku tak, aby spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Klíčovou postavou skupiny byl podle nich podnikatel Michal Redl, který byl dříve spojovaný s odsouzeným uprchlým Radovanem Krejčířem.

O jednom z obviněných – podnikateli Pavlu Dovhomiljovi – média psala, že spolupracuje s policií a že jí popsal fungování skupiny. Lze tedy předpokládat, že jeden z návrhů na schválení dohody o vině a trestu by se mohl týkat jeho.

Kvůli korupční kauze skončil ve funkci nejen tehdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), který je jedním z obviněných, ale také například ministr školství Petr Gazdík (STAN) kvůli kontaktům s obviněným Redlem. Stejný důvod měl i odchod šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, který ve funkci strávil několik týdnů. Hlubuček odešel i z dozorčí rady DPP. Orgány podniku opustil také další obviněný, tehdejší náměstek ředitele Matej Augustín.

Mezi obviněné patří podnikatel Zakaría Nemrah či Redlův spolupracovník, podnikatel Pavel Kos. Podle uniklých policejních dokumentů skupina používala šifrované telefony a přezdívky – Kos byl Kosák, Redl Mišák a Hlubuček Slepičák.

Praha v červnu oznámila, že podala kvůli kauze Dozimetr trestní oznámení. Audity provedené v DPP, které si město zadalo po zásahu policejní centrály na magistrátu z června 2022, podle něj ukazují na korupci a na to, že některé zakázky byly předražené a že firma nevýhodně vynakládala peníze.

Vedle DPP se případ ve svých vedlejších větví dotýká i Všeobecné zdravotní pojišťovny či zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

(čtk)