Předseda Hnutí ANO Andrej Babiš Foto: Radek Čepelák

NS: Vrchní soud posoudil Babišův spor s Piráty o migranty špatně

Vrchní soud v Praze rozhodl ve sporu Pirátů s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem podle Nejvyššího soudu neúplně, tedy nesprávně. Nejvyšší soud (NS) to uvedl v dnes zveřejněném odůvodnění svého rozsudku, kterým zrušil loňské rozhodnutí Vrchního soudu v kauze a vrátil mu ji k opětovnému projednání. Babiš před volbami do Sněmovny v roce 2021 zveřejnil na síti X příspěvek, ve kterém naznačoval, že Piráti chtějí lidem nastěhovat do domácností migranty. Vrchní soud nařídil Babišovi příspěvek do tří dnů smazat.

Podle NS musí Vrchní soud v Praze projednat případ znovu, protože nevzal v úvahu všechna relevantní kritéria, která je třeba zvažovat při poměřování práva na svobodu projevu s právem na ochranu pověsti právnické osoby.

Piráti se kvůli Babišovu příspěvku nejprve obrátili na Krajský soud v Praze, který v květnu 2022 jejich žalobu zamítl. O rok později Vrchní soud v Praze vyhověl jejich odvolání, ale Babiš před časem uspěl se svým dovoláním u NS.

NS podle zveřejněného odůvodnění vzal v potaz judikaturu českých i evropských soudů a dospěl k závěru, že Babišův výrok byl pronesený v politické kampani, kde je jen malý prostor pro omezování svobody slova. Navíc to uvedl v otázce veřejného zájmu na adresu veřejně činné osoby, tedy Pirátů. A veřejně činná osoba, v tomto případě politická strana, má podle NS dostatek možností vyvracet v médiích skutková tvrzení či hodnotící soudy.

NS souhlasil s pražských vrchním soudem, že v některých případech šlo o skutková tvrzení, v některých o hodnotící soudy. Nicméně mu vytkl, že u části není zřejmé, jak k ní přistupoval. „Přitom ujasnění si, zda má určitý výrok povahu skutkového tvrzení nebo hodnotícího soudu, je zásadní pro posouzení jeho dopadů do pověsti dotčené osoby,“ uvedl NS.

(čtk)