KS v Ústí nad Labem Foto: Robert Malecký

Ministerstvo vybralo firmu, která za 2,2 miliardy postaví justiční areál v Ústí nad Labem

Ministerstvo spravedlnosti podepsalo se sdružením firem smlouvu na stavbu Justičního areálu v Ústí nad Labem za 2,25 miliardy korun. V areálu budou sídlit nejen soudy a státní zástupci, ale i například krajská probační a mediační služba. V tiskové zprávě dnes o podpisu smlouvy informoval mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Výstavba by podle něj měla trvat zhruba dva a půl roku. Smlouvu ministerstvo v pondělí na základě zadávacího řízení podepsalo se sdružením firem VW Wachal, Gardenline a Yucon CZ, vedoucím společníkem je VW Wachal, uvedl Řepka.

V novém areálu v lokalitě Bukov budou podle ministerstva sídlit ústecký krajský i okresní soud a také krajské a okresní státní zastupitelství. Dále se do něj přesune ústecká probační a mediační služba, krajské pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových či justiční stráž.

V objektu by mělo pracovat 828 lidí, čímž by se stavba stala druhým největším justičním areálem v zemi po areálu Na Míčánkách v Praze, kde pracuje tisícovka lidí. V areálu v Ústí bude také 316 parkovacích míst, plocha kanceláří přesáhne 8600 metrů čtverečních, uvedlo ministerstvo.

Ústecké soudy budou mít v areálu k dispozici 46 jednacích síní různých velikostí. Právě chybějící velká soudní síň byla jedním z problémů současné budovy, která funguje od roku 1974. Objekt se navíc nachází v záplavovém území a při povodních ho několikrát zatopila voda.

Ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo zadávací řízení na výstavbu areálu už v minulosti, letos v únoru ho ale muselo zrušit. Nabídkové ceny podle něj přesáhly jeho rozpočtové možnosti poté, co antimonopolní úřad vyloučil vybraného dodavatele.

Budova Krajského soudu v Ústí nad Labem byla postavena a zprovozněna v 70 letech minulého století. Z hlediska kapacity byla budována pro cca 120 zaměstnanců, přičemž v posledních letech v budově pracuje více jak 300 zaměstnanců. Vzhledem k poddimenzovanosti budovy si musí soud další prostory komerčně pronajímat. „Museli jsme udělat soustu stavebních a investičních akcí, abychom vůbec mohli ve staré budově zůstat. Životnost tzv. boletických panelů je omezená a museli jsme je draze vyměnit. A statik říká, že kdyby přišly další povodně, tak nebude možné budovu udržet,“ popsala havarijní stav budovy pro Českou justici v rozhovoru současná předsedkyně soudu Lenka Ceplová. S aktuálním stavem budovy se pojí i komplikace pro pohyb imobilních osob a problémy s hygienickými standardy a požárními předpisy.

Zásadním nedostatkem je podle Ministerstva spravedlnosti také křížení provozu návštěvníků, zaměstnanců soudu a předvádění obviněných. Budova neumožňuje stavebně oddělit a vytvořit samostatné bezpečnostní koridory pro navádění obviněných. Proto v případě konání nařízených jednání v trestních věcech organizovaných skupin se v některých případech musí jednání přesouvat na některý z Okresních soudů sídlící mimo Ústí nad Labem, který má příslušná bezpečnostní opatření, což způsobuje nemalé organizační komplikace.

Kvůli nedostatku místa už z budovy krajského soudu odešlo krajské státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství. Obě instituce si zatím pronajímají prostory v soukromých budovách v centru města.

(čtk, epa)