Koalice SPD čelí ve Středočeském kraji návrhu na zákaz kontroverzní kampaně Foto: Koalice SPD, Trikolora a PRO

Advokátka podala k soudu návrh na zákaz šíření kampaně s mužem tmavé pleti

Koalice SPD, Trikolora a PRO čelí u středočeského krajského soudu návrhu na zákaz používání kontroverzního zobrazení muže tmavé pleti ve volební kampani. Autorkou návrhu je advokátka Pavla Krejčí. Ta uvedla, že požádala soud o ochranu demokratičnosti voleb. Vychází ze čtvrtého článku Ústavy, podle nějž jsou základní práva a svobody pod ochranou soudní moci. V českém právním řádu podle ní chybí možnost řešit tento problém prostřednictvím volebních zákonů.

Zmíněné zobrazení zachycuje muže tmavé pleti se zkrvaveným nožem a v zakrvácené košili společně s textem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu“. Předseda opozičního SPD Tomio Okamura po kritických reakcích na tuto kampaň už dříve uvedl, že jen reaguje na kroky vlády, kvůli nimž budou do Česka proudit migranti. Zmínil schválení migračního paktu Evropské unie.

Advokátka Pavla Krejčí Foto: Prezentace P. Krejčí

„Předpokládám, že budu muset jít před Ústavní soud. Jedná se dle mě o deficit právní úpravy, která má ústavněprávní rozměr,“ uvedla ke svému návrhu advokátka Krejčí. Návrh podala podle místa svého bydliště ve Středočeském kraji. Přes sociální síť X ale hledá i kolegy či další lidi, kteří by byli ochotni obrátit se na soudy i v dalších regionech. „V současné chvíli mám zadaný určitě Moravskoslezský kraj a budu mít zřejmě podavatele i za kraj Ústecký. Zatím ani jeden z nich není advokát, ale to je úplně jedno,“ napsala.

Čestnost a poctivost kampaně

Ke své motivaci sdělila, že podle ní nastal čas se ozvat, protože parlamentní volby v příštím roce budou emočně určitě ještě vyhraněnější. V návrhu Krejčí po středočeském soudu jakožto volička žádá, aby „zajistil čestnost a poctivost volební kampaně a demokratičnosti voleb“ – konkrétně zářijových voleb do zastupitelstva Středočeského kraje. Obsah kampaně označila za silně neetický.

Kampaň SPD vedla i k trestnímu oznámení, které v uplynulých dnech podal bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (nyní TOP 09). Podle něj kampaň podněcuje k nenávisti vůči menšinám. Vidí v ní dva trestné činy: jednak hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, jednak podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

(čtk, epa)