Znalců ubývá a stárnou Foto: Pixabay

NSZ: Nedostatek znalců je kritický a prodlužuje i vazební řízení

Nedostatek znalců ve zdravotnictví, ekonomice nebo výpočetní technice je podle veřejné žaloby kritický. Prodlužuje trestní řízení, a to i vazební. Vrchní státní zastupitelství v Praze má poznatky o nekvalitních posudcích s opačnými závěry a neschopnosti odpovědět otázky. Roste objem zajištěných dat, které nemá kdo hodnotit. Krajům a okresům chybí dětští znalci, zatímco zločinnost dětí stoupá. Policie v Chomutově přestala znalce přibírat.

Vyplývá to z poslední Výroční zprávy o činnosti Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). „Znatelný nedostatek znalců prodlužuje délku řízení tím, že stávající nízká početní základna znalců je přetěžována, znalci pak často přistupují k požadavkům na prodloužení lhůty k vypracování znaleckého posudku, a to i ve vazebních trestních věcech,“ uvádí veřejná žaloba ve zprávě.

Mnoho znalců dospělo do vysokého věku: „Značný počet znalců se navíc blíží důchodovému věku, případně se již v důchodovém věku nachází. Obtíže se týkají i odborných vyjádření zpracovávaných odděleními kriminalistické techniky a expertiz, zejména v oblasti výpočetní techniky, kdy je nezbytné zkoumat elektronická data v souvislosti s pácháním trestné činnosti,“ uvádí NSZ.

Nový zákon o znalcích ukončuje jejich činnost Problémy se znalci měla původně bránit novela zákona o znalecké činnosti z dílny ministerstva spravedlnosti. Problémy se ale kupí. : „V návaznosti na právní úpravu znalecké, tlumočnické a překladatelské činnosti, účinnou od 1. 1. 2021, se opětovně poukazuje na klesající počet znalců v oboru zdravotnictví, odvětví psychiatrie a psychologie, sexuologie a soudního lékařství. Řada znalců i z ostatních tzv. medicínských oborů a také z odvětví silniční dopravy ukončuje svou činnost, zejména kvůli věku, ohodnocení a odpovědnosti podle platného zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech,“ uvádí zpráva NSZ. „Ke stále ještě relativně nové…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová