Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: Úřad vlády

Blažek žádá potrestání těch, kteří dali médiím záběry ze zatýkání

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) bude žádat vysvětlení a potrestání lidí, kteří poskytli médiím záběry z úterního policejního zatýkání nebo vyzradili, že se zásah chystá. Podle ministra je zveřejnění takových policejních záběrů v on-line médiích nezákonným postupem. Napsal to dnes na síti X. Zároveň odkázal na zprávu serveru Seznam zprávy (SZ), jejíž součástí je video ze zadržení chomutovského primátora Marka Hrabáče (ANO). Podle zástupce šéfredaktora SZ Radka Kedroně záběry pořídil člověk z protějšího panelového domu a server za ně nic neplatil.

Policie v úterý zasahovala v Ústeckém, Moravskoslezském, Středočeském kraji a Karlovarském kraji mimo jiné kvůli podezření na manipulaci v zadávání veřejných zakázek. V případu kriminalisté obvinili 14 lidí a pět společností. Část z nich z několika zločinů. Mezi nimi je i primátor Chomutova Hrabáč, který je obviněný z přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, zkrácení daně a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až 12 let vězení. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v reakci na to navrhl, aby byl Hrabáč vyškrtnutý z kandidátní listiny ke krajským volbám. Chce také, aby Hrabáč skončil v hnutí ANO. V kauze jsou obviněni i ředitelka Zooparku Chomutov Věra Fryčová, ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Libor Tačner nebo jednatel jirkovské firmy Rocknet Ladislav Šmucr i samotná společnost.

„Pokud se policejní záběry ze zatýkání kohokoli objeví on-line v médiích, jde o postup zjevně nezákonný a v konečném důsledku poškozující trestní řízení. Budu žádat vysvětlení a potrestání těch, kdo videozáběry prodali či předali médiím nebo vyzradili, že k zásahu dojde,“ uvedl ministr spravedlnosti Blažek. Dodal, že o výsledku bude veřejnost informovat. Později doplnil, že vyšetřující orgány mají neveřejně vyšetřovat trestnou činnost, nemají se podle ministra podílet na „bulvární skandalizaci občanů“, a tím zneužívat svoji moc.

„Pane ministře, ne za vším je spiknutí. Seznam zprávy za záběry nezaplatily ani korunu, neměly na místě žádného reportéra, neměly ani tip předem. Když zatýkáte primátora v sedm ráno a lidé z protějšího paneláku odchází do práce, tak zkrátka někdo zapne na mobilu kameru,“ reagoval na síti X Kedroň.

(čtk)