Okresní soud v Lounech Foto: Eva Paseková

V případu zpronevěry 16 milionů na lounském soudu padla obžaloba. Muž namítl podjatost

V případu obří zpronevěry více než 16 milionů korun, kterou má podle policie na svědomí bývalý účetní Okresního soudu v Lounech Josef Pelc, už byla podána obžaloba ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Hlavní líčení však zatím nemohlo být nařízeno. „Obviněný podal k vrchnímu soudu návrh na odnětí a přikázání věci dle § 25 tr. řádu. Jmenovaný soud pro odnětí věci neshledal zákonný důvod,“ uvedla pro Českou justici náměstkyně krajské státní zástupkyně v Ústí nad Labem Kateřina Doušová.

Státním zástupcem Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem byla obžaloba na muže podle Doušové podána už na konci května. Soud posoudí údajný zločin zpronevěry podle § 206 odst. 1, odst. 5 písm. a) tr. zákoníku. Bývalému účetnímu lounského soudu hrozí až 10 let vězení.

K návrhu na odnětí věci obvykle dochází kvůli tomu, že obžalovaný má za to, že soudní řízení nebude u daného soudu spravedlivé. „V současné době mohu potvrdit, že Vrchní soud v Praze danou věc obdržel (je evidována pod sp. zn. 7 Ntd 4/2024) a rozhodl tak, že Krajskému soudu v Ústí nad Labem se věc neodnímá,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Praze Vít Tomáš Vatra. Obžalovaný mohl rozporovat to, že peníze do rozpočtu Okresního soudu v Lounech chodí z Krajského soud v Ústí nad Labem a ten tak může být podjatý. Vrchní soud ale návrhu nevyhověl a tak se dá hlavní líčení v celé věci očekávat již brzy.

O případu Česká justice jako první informovala již v únoru.

Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu, která případ zmizení 16 milionů z účtu soudu vyšetřovala, muž trestnou činnost páchal přes 4,5 roku. „Obviněný měl podle našich závěrů v pozici zaměstnance Okresního soudu v Lounech v období od března 2019 do listopadu 2023 postupně neoprávněně převádět na své bankovní účty prostředky soudu ve výši 16 112 486 korun. Takto získané finanční prostředky měl následně použít pro svou vlastní potřebu,“ popsal v březnu jednání obžalovaného mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Bývalý účetní lounského soudu je stíhán na svobodě a podle informací České justice byl nedávno na drahé dovolené v Řecku. Už dříve se chlubil tím, že k moři jezdí s rodinou i několikrát za rok, například na Maledivy či do Turecka.

Peníze muž pravděpodobně prosázel. „Ministerstvo pracuje na opatřeních, aby se podobná situace nemohla opakovat i na jiných soudech,“ uvedl dnes náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák. Případ nemá co se týče zpronevěřené částky v tuzemské justici obdoby a je pozoruhodný tím, že se na páchanou trestnou činnost nepřišlo několik let.

Eva Paseková