Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka Foto: MPSV

MPSV: O novém nastavení platů soudcůse vedou politická jednání

O novém nastavení platů vrcholných politiků, soudců a dalších veřejných činitelů se nyní vedou politická jednání. Dnes to uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), které v reakci na květnové rozhodnutí Ústavního soudu o soudcovských platech připravilo možné varianty změn zákona o platu představitelů státní moci. Jednání by měla trvat podle ministerstva řádově týdny.

Podle informací České justice směřují úvahy o možných změnách u platu soudců primárně k omezení či úplném zrušení různých benefitů spojených s výkonem funkce soudce. Jde primárně o paušální náhrady například na literaturu či prezentaci. Úplně zbytné se pak jeví některé příplatky či náhrady spojené s výkonem různých funkcí.

Platy poslanců, senátorů, členů vlády, prezidenta, soudců a dalších vysokých funkcionářů se musejí politici znovu zabývat potom, co Ústavní soud zrušil koncem května s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku.

„Po zveřejnění nálezu Ústavního soudu zpracovalo MPSV materiál s možnými legislativně-technickými variantami změny příslušného zákona pro další rozhodnutí. V současnosti probíhají politická jednání o konečné podobě úprav,“ uvedlo ministerstvo práce. Podrobnosti bude možné sdělit potom, co tato jednání „v horizontu následujících týdnů skončí“, dodalo.

Platy veřejných činitelů vycházejí z takzvané platové základny, která je součinem průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství vždy za předloňský rok a zákonného koeficientu. Do loňska byl koeficient pro soudce tři a pro vrcholné politiky a další představitele 2,5. Změnu zavedl od letoška takzvaný konsolidační balíček, který platy soudců a ostatních činitelů přímo svázal. Koeficient pro soudce stanovil na 2,822, přičemž platovou základnu pro vrcholné politiky a další státní představitele stanovil na 83,3 procenta základny pro soudcovské platy.

Koeficient 2,822 zrušil Ústavní soud s platností od příštího roku, aby měli politici čas na přijetí nové právní úpravy. V nálezu soud poukázal na to, že trvalé snížení koeficientu v minulosti dvakrát u soudu neobstálo a ani tentokrát vláda a Parlament neodůvodnily potřebnost a přiměřenost trvalého poklesu soudcovských platů. Šlo tak podle Ústavního soudu o neústavní zásah do materiálního zabezpečení soudců, které je zároveň předpokladem nezávislosti justice.

Soudci dostali v návaznosti na nález Ústavního soudu nové platové výměry od července. Nedoplatek za leden až červen zahrnovala jejich červnová výplata. Na dorovnání platů soudců za celý letošní rok vydá stát zhruba půl miliardy korun.

(čtk, pd)