Bidenův návrh zavést vymahatelný etický kodex souvisí s kauzami konzervativních soudců Clarence Thomase a Samuela Alita Foto: Gage Skodmore

Biden navrhl reformu nejvyššího soudu, šance na schválení jsou podle médií malé

Americký nejvyšší soud je třeba zbavit „extremismu“, omezit funkční období soudců, zavést pro ně etický kodex a navrátit veřejnosti důvěru v tuto instituci. Prohlásil to v pondělí americký prezident Joe Biden, který představil návrh rozsáhlé reformy fungování nejvyššího soudu. Šance na její prosazen je však velmi malá, protože vyžaduje změnu ústavy, již těžko schválí Kongres, píší americká média.

Nejvyšší soudní instance se potýká s krizí důvěry veřejnosti – její činnost podle analytického webu FiveThirtyEight schvaluje méně než 40 procent Američanů. Výrazně větší nespokojenost je podle analýz mezi demokraty než mezi republikány. Šest z devíti soudců je označováno za konzervativní, což podle Bidena někdy přináší těžko pochopitelná rozhodnutí.

„Extremismus podrývá důvěru veřejnosti v nejvyšší soud,“ prohlásil podle agentury AP Biden během vystoupení v Texasu. Prezident, jemuž v úřadu zbývá necelý půlrok, poukázal mimo jiné na předloňské rozhodnutí soudu omezující právo na potraty či na loňské rozhodnutí zakazující pozitivní diskriminaci menšin na amerických univerzitách.

Zatímco viceprezidentka Kamala Harrisová, která se pravděpodobně stane prezidentskou kandidátkou demokratů, Bidenův návrh rychle podpořila, její republikánský sok Donald Trump jej zkritizoval. Sám Trump jako prezident v minulém volebním období jmenoval tři ze šesti konzervativních členů soudu.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson podle agentury Reuters označil Bidenovy snahy za pokus „připravit soud o legitimitu“ a dodal, že návrhy budou „mrtvé“ v moment, kdy vstoupí do dolní komory Kongresu. Média se shodují, že šance na schválení návrhu jsou velmi malé.

Bidenův návrh zavést vymahatelný etický kodex souvisí s kauzami konzervativních soudců Clarence Thomase a Samuela Alita. Investigativní web ProPublica loni informoval o stycích soudců s vlivnými mecenáši Republikánské strany, se kterými dotyční mimo jiné jezdili na luxusní dovolené. Alitovo jméno se rovněž pojí s kontroverzí ohledně násilností v Kapitolu, kam 6. ledna 2021 vpadli demonstranti podporující tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa. Před Alitovým domem vlála americká vlajka otočená vzhůru nohama. To jako svůj symbol používali mnozí Trumpovi příznivci, kteří uvěřili jeho nepodloženému příběhu, že prezidentské volby roku 2020, které Trump prohrál, byly zmanipulované. Alito nařčení odmítl s tím, že vlajku vyvěsila jeho žena z jiných důvodů, mimo jiné kvůli sousedskému sporu, píše CNN.

(čtk)