Ombudsman jednání školy posoudil jako diskriminaci Foto: Pixabay

Škola nepřijala neslyšícího do kurzu kvůli postižení, zastal se ho ombudsman

Vzdělávací společnost odmítla přijmout neslyšícího do rekvalifikačního kurzu kvůli jeho sluchovému postižení, zastal se jej ombudsman. Věc posoudil jako nepřímou diskriminaci. Škola pochybení uznala, muži se omluvila a nabídla mu přístup k jinému on-line IT kurzu. Ombudsman o tom informoval na svém webu.

Stěžovatel měl zájem o kurz tvorby webových stránek. Byl předběžně domluvený i s Českou unií neslyšících, že by mu během výuky zajistila přepis mluveného slova. Jde o službu poskytovanou zdarma, a vzdělávací společnost by tedy neměla žádné náklady.

Škola přesto měla různé obavy. Například, že při přepisu vzniká záznam a mohla by být porušena ochrana osobních údajů ostatních účastníků kurzu nebo že by přepis nemohl správně zachytit odborný IT výklad. Poukazovala i na výpadky internetu v učebně. Muž se nakonec domluvil na absolvování kurzu jinde, kde s přepisem přednášek problém neměli.

„Rozumím tomu, že vzdělávací společnost měla pochybnosti. Ty ale měla probrat přímo se stěžovatelem nebo přepisující organizací,“ uvedl veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Při on-line přepisu se nepořizuje audio ani video záznam, odpadají tedy obavy ohledně porušení ochrany osobních údajů ostatních účastníků kurzu. Nejisté internetové připojení může posluchač kurzu nahradit vlastním mobilním internetem. Stěžovatel navíc přepisy nebo tlumočení bez problémů používal i při studiu informatiky na vysoké škole.

Ombudsman jednání školy posoudil jako diskriminaci. Umožnění on-line přepisu nebylo podle jeho zjištění pro vzdělávací společnost nepřiměřeně zatěžující. V návaznosti na informace od ombudsmana vzdělávací společnost svůj přístup přehodnotila a stěžovateli se omluvila. Jako kompenzaci mu nabídla zdarma jiný on-line kurz v hodnotě 25.000 korun.

„Tento případ dokazuje, že často opravdu stačí druhé straně vysvětlit situaci a na diskriminační jednání poukázat. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby k diskriminaci v první řadě vůbec nedošlo. Právě proto je důležité o pravidlech rovného zacházení veřejně mluvit a vysvětlovat, co říká antidiskriminační zákon,“ uvedl Křeček.

(čtk)