Foto: Ústavní soud

ÚS potvrdil pokutu pro novináře za porušení zákazu manipulace s trhem

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost ekonomického novináře Miroslava Motejlka, jenž v roce 2016 dostal od České národní banky (ČNB) pokutu milion korun za porušení zákazu manipulace s trhem. Na sociální síti Facebook podle ČNB publikoval zavádějící komentáře, ve kterých předpovídal růst akcií telekomunikační firmy O2. Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK z usnesení, které je nově zpřístupněné v databázi soudu.

Novinář ve stížnosti argumentoval například svobodou projevu. ÚS ale zdůraznil, že zákaz manipulace s trhem má legitimní ústavní účel, spočívající v tom, aby nikdo nevyvolával zkreslené představy o hodnotě akcií. „Omezení stěžovatelovy svobody projevu tak má nejen zákonný základ, ale je též nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých,“ stojí v usnesení senátu se soudcem zpravodajem Zdeňkem Kühnem.

„ÚS dodává, že stěžovatel vystupuje jako ekonomický novinář. V takovém případě nese vyšší společenskou odpovědnost za svá mediální vyjádření, což potvrzuje judikatura Evropského soudu pro lidská práva,“ pokračuje usnesení.

Motejlek neuspěl ani s poukazem na to, že se správní soudy řádně nevypořádaly se všemi jeho námitkami. „Stěžovatel se mýlí, pokud si myslí, že na jeho košatá a obsáhlá podání musely správní soudy reagovat ještě košatějším a obsáhlejším rozsudkem,“ uvedli ústavní soudci. Podstatné je prý to, že správní soudy rozhodly na základě jasné a ucelené argumentace.

Sankci potvrdila bankovní rada ČNB a Městský soud v Praze, jehož verdikt poté Nejvyšší správní soud (NSS) označil za „důsledný, přesvědčivý a v nosných otázkách správný“. Novinář od počátku pochybení odmítal, uváděl, že banka zasáhla do jeho práva na svobodu projevu. Motejlek také uloženou sankci označil za nepřiměřeně přísnou, až likvidační. Podle NSS však nelze hovořit o zjevné nepřiměřenosti. Sankce dosáhla pěti procent sazby, která Motejlka ohrožovala.

Podle rozhodnutí ČNB se Motejlek dopustil přestupku podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu. V srpnu 2015 se na facebooku objevily dva příspěvky, které předpovídaly výrazný růst kurzu akcií O2. Jeden z nich odkazoval na rozhovor s tehdejším šéfem dozorčí rady firmy Martinem Štefunkem. Samotné interview, které ovšem podle ČNB neobsahovalo zásadní informace způsobilé výrazně ovlivnit růst kurzu daných akcií, zpřístupnil novinář veřejnosti až později.

Městský soud už dříve zdůraznil, že Motejlek nebyl sankcionován za názor. Šlo o to, že zveřejnil informace působící tak, že jsou opřené o relevantní informační zdroj, tedy rozhovor, který tehdy ještě nebyl veřejně dostupný. „Informaci nebylo možné ověřit. Tímto došlo k manipulaci trhu,“ uvedl v roce 2021 soudce městského soudu Kamil Tojner.

Motejlek nyní s Petrem Skočdopolem provozuje webový projekt MotejlekSkocdopole.com. Zaměřuje se na insiderské zpravodajství z českého a slovenského byznysu.

(čtk)