Fotografie památníku se slovy Sein a Sollen, jak své dílo prezentuje na svém webu malíř a výtvarník Petr Dub

V Praze dnes odhalili desku právnímu teoretikovi Hansi Kelsenovi

Pamětní desku věnovanou rakouskému právnímu teoretikovi Hansi Kelsenovi dnes v Praze slavnostně odhalil soudce Ústavního soudu Jiří Přibáň. Plastika s názvem Dvě německá slova v českém veřejném prostoru se nachází na rohu obchodního domu Máj, tedy zhruba v místech, kde stál v 19. století Kelsenův rodný dům. Autorem díla je Petr Dub z Akademie výtvarných umění.

Plastika se skládá ze dvou protilehlých zrcadlových nápisů – německých slov „sein“ a „sollen“, která jsou klíčovými pojmy v Kelsenově právní filozofii a představují dva světy – svět toho co je, a toho, co má být. Nápisy jsou vytvořeny z leštěného titanu.

„Objekty odkazují k českým dějinám spojeným s jazykovým prostředím habsburské monarchie a na Kelsenově příkladu demonstrují fakt, že lidské vědění nelze spoutat do geografických hranic. Současně zrcadlí vlastní okolí plné historické architektury, dnešního života města a jeho obyvatel, ale i reklamního smogu, jehož mimikry částečně přebírají,“ popsal kurátor projektu Petr Agha. V detailu jednoho z nápisů je podle něj navíc skrytý odkaz na Kelsenův zaniklý rodný dům. V jedné z desek je také uzavřena ampule s vodou z Pacifického oceánu, v němž byl rozptýlen Kelsenův popel po jeho smrti.

Kelsen se narodil v Praze v roce 1881. Později podle Aghy odešel do Rakouska, kde se podílel na vzniku tamější ústavy. Před nacistickým režimem musel uprchnout do Švýcarska a dále do USA, kde působil jako profesor na univerzitě v Berkley. Zastával také roli právního poradce Komise Organizace spojených národů pro válečné zločiny ve Washingtonu. Zemřel v Kalifornii v dubnu 1973.

(čtk)