Foto: Pixabay

NS rozhodne, zda je útok zlodějky na ostrahu pepřovým sprejem trestný čin

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nesouhlasí s tím, aby útok pepřovým sprejem na ostrahu supermarketu skončil jen jako přestupek. Podal dovolání v kauze ženy, kterou chtěla ostraha v Příbrami kvůli podezření z krádeže zadržet do příjezdu policie. Žena však při konfliktu nastříkala pracovníkovi do očí pepřový sprej. Podle obžaloby i podle okresního soudu se tak dopustila vydírání a dostala podmínku, ovšem Krajský soud v Praze případ předal přestupkové komisi. Nyní rozhodne Nejvyšší soud (NS). Střížovo dovolání je dostupné na webu veřejné žaloby.

Ostraha ženu zadržela za pokladnami při východu z prodejny, znala ji z dřívějška. Později se ukázalo, že má v tašce balení pracích tablet, aviváž a několik žárovek v celkové hodnotě 563 korun. Ostraze muselo být podle krajského soudu už v daném okamžiku jasné, že pokud žena skutečně kradla, těžko mohla hodnota zboží přesáhnout 10.000 korun, což je dolní hranice škody u trestného činu, a že se tedy dopustila maximálně přestupku. Znamenalo by to, že ostraha nemohla omezit ženinu osobní svobodu do příjezdu policie.

Nejvyšší státní zástupce ale poukázal na to, že i v běžném supermarketu nebo drogerii lze v současnosti ukrást zboží s poměrně vysokou hodnotou a že ostraha nemohla vědět, co je v ženině tašce, případně v kapsách nebo pod oděvem.

„Důvodné podezření ze spáchání trestného činu krádeže obviněnou tak v době jejího zadržení nebylo rozptýleno,“ míní šéf žalobců. Ostraha tak měla pravomoc ženu zadržet, a to na základě trestního řádu, který upravuje takzvané občanské zadržení člověka přistiženého při trestném činu nebo bezprostředně poté.

Za dané situace pak nelze použití pepřového spreje proti pracovníkovi ostrahy hodnotit jako nutnou obranu, uvedl Stříž. Poukázal také na to, že ostraha nemá za úkol pouze chránit majetek prodejny, ale také chránit nakupující i zaměstnance a uklidňovat konflikty.

„Obviněná po svém předchozím protiprávním jednání v místě, kde procházejí stovky lidí denně, použila za užití vulgárních nadávek proti ostraze prodejny pepřový sprej, čímž mohla vzbudit minimálně obavy dalších osob užívajících tento veřejný prostor za účelem tak běžné činnosti, jako je nákup potravin,“ stojí v dovolání.

Okresní soud v Příbrami vyměřil ženě, která se v minulosti dopustila už několika podobných krádeží, 2,5 roku vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky. Po zásahu krajského soudu případ skončil jen v přestupkovém řízení. Stříž požádal NS, aby krajskému soudu nařídil nové projednání případu.

(čtk)