Datová schránka Foto: Pixabay

K povinným datovým schránkám pro cizince mají úřady výhrady

Návrh skupiny poslanců ODS na zavedení datových schránek pro cizince, kteří v Česku pobírají sociální dávky z českého sociálního systému, narazil v připomínkovém řízení na výhrady úřadů. Odmítnout návrh doporučil vládě například ombudsman nebo ministerstvo financí. Stojí to na vládním webu. Opatření by mělo podle předkladatelů pomoci zamezit situacím, kdy se úřadům nedaří cizince kontaktovat, a tito lidé pak nemají informace o svých povinnostech, případně se jim mohou vyhýbat. Návrh bude ve středu projednávat vláda.

„Navrhovanou změnu považuji za protiprávní. Je v rozporu s právem EU, s ústavním pořádkem i mezinárodními závazky České republiky,“ uvedl veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Zavedení datových schránek bude mít zásah do procesních i hmotných práv, protože s nimi úřady budou muset komunikovat výhradně prostřednictvím datové schránky. „Navíc je datová schránka v současnosti dostupná pouze v češtině, což ztěžuje cizincům, kteří jazyk neovládají, její používání,“ upozornil ombudsman.

Obdobně argumentuje i ministerstvo financí, které vyjádřilo pochyby, zda je návrh skutečně nediskriminující a nebude mít negativní dopady na některé skupiny osob. Poukazuje přitom na to, že návrh by zavedl dvě kategorie žadatelů o dávky, a to ty, kteří musí mít datovou schránku, a ty, kteří ji mít nemusí. Cizinci, kteří by kvůli sociálním dávkám museli mít datovou schránku, by pak jejím prostřednictvím museli komunikovat se všemi úřady, upozorňuje MF. Hrozilo by jim pak takzvané digitální vyloučení. „U skupiny cizinců, zejména pak těch, kteří využívají systém sociálních dávek, je poměrné zastoupení lidí starších, s horší gramotností nebo se zdravotním handicapem, může být přístup k datové schránce ztížen nebo zcela znemožněn,“ varuje MF.

S návrhem nesouhlasí ani vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková Šimáčková. Poukazuje kromě jiného na to, že jde o narušení rovnosti práv občanů ČR a cizinců v rozporu s právem EU i mezinárodními úmluvami. Negativní stanovisko doporučil vládě zaujmout i odbor kompatibility úřadu vlády. Návrh je podle něj v rozporu s právem EU.

Datovou schránku musejí mít jen podnikatelé, advokáti či daňoví poradci. Ostatním jednotlivcům stát zakládá schránku na základě žádosti. Předloha předpokládá jejich automatické zřizování cizincům, kteří jsou příjemci sociálních dávek. Jde o dávky státní sociální podpory, dávky pomoci v hmotné nouzi, podpory lidem se zdravotním postižením i o důchody. Úřady by o přiznání dávky informovaly Digitální a informační agenturu, která by těmto lidem musela schránku hned založit.

„Není dnes výjimkou, že se občanovi cizího státu nedaří doručit aktuální dokumenty, vyžádat si od něj potřebné podklady nebo ho informovat o jeho povinnostech. To vede v praxi k nedorozuměním a problémům na obou stranách. Zavedení povinné datové schránky vzájemnou komunikaci zrychlí a zefektivní,“ uvedl v tiskové zprávě ODS hlavní předkladatel novely Pavel Staněk. Současný stav může vést podle důvodové zprávy i k zápornému pohledu na cizince, když část českých občanů může nabýt dojmu, že povinnosti spojené s čerpáním části dávek se na tyto lidi nevztahují.

(čtk)