Foto: Ústavní soud

Ústavní soud se zastal Tunisana, který se brání vydání do vlasti, kde ho čeká doživotí

Ústavní soud (ÚS) se zastal tuniského občana, jenž byl ve vlasti odsouzen na doživotí za drogovou trestnou činnost. Případným vydáním do Tuniska se musí znovu zabývat Vrchní soud v Praze. Zohlední tentokrát i rozhodnutí německých soudů, které Tunisanova bratra ve stejné kauze nevydaly, a také judikaturu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

„Pokud by vyšlo najevo, že německá strana například nepřijala poskytnuté diplomatické záruky nebo shledala vydání nepřípustné z jiného důvodu, bylo by zapotřebí znát důvod, proč má na tytéž okolnosti česká strana jiný náhled,“ řekl ústavní soudce zpravodaj Pavel Šámal.

Advokát Petr Horáček se k dnešnímu nálezu blíže nevyjádřil, pouze potvrdil, že jeho klient je stále ve vydávací vazbě v Česku a že také požádal o azyl.

Soudy: Muž nedoložil, že je politickým oponentem režimu

Tunisan byl ve vlasti souzen v nepřítomnosti. V roce 2023 jej na základě tuniského zatýkacího rozkazu zadržela česká policie. Pražské soudy rozhodly o přípustnosti vydání, muž ještě podal ústavní stížnost. Zpochybnil záruky poskytnuté tuniskou stranou ohledně dodržování jeho lidských práv.

Původně Městský soud v Praze rozhodl, že vydání stěžovatele je přípustné. „Shledal, že stěžovatel nebude při výkonu trestu podroben krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestu. Městský soud kvůli odsouzení stěžovatele v jeho nepřítomnosti a indikace o zhoršujícím se stavu lidských práv v Tunisku požádal tuniskou stranu o doplnění diplomatických záruk, které poté shledal dostatečnými pro znění tuniských zákonů a umožnění monitoringu zacházení se stěžovatelem. Rozhodné rovněž bylo, že stěžovatel nijak nedoložil, že je politickým oponentem, vůči kterým v Tunisku může směřovat porušování lidských práv,“ uvádí k dnešnímu rozhodnutí shrnující zpráva Ústavního soudu.

Úplný nález Ústavního soudu je zde:

Hlavním důvodem pro zásah ÚS bylo to, že se Vrchní soud v Praze nevypořádal se všemi mužovými argumenty. Rozhodoval totiž za situace, kdy kvůli administrativnímu pochybení prvostupňového Městského soudu v Praze neměl k dispozici plné odůvodnění Tunisanovy stížnosti. ÚS v tom spatřoval porušení práva na soudní ochranu.

Podle Ústavního soudu proto v důsledku administrativního pochybení prvostupňového soudu rozhodl vrchní soud o stížnosti, aniž mu bylo soudem prvního stupně předloženo řádně a včas doplněné odůvodnění stížnosti.

Soudy se nevypořádaly s judikaturou ESLP

„Obecné soudy se v řízení o přípustnosti vydání osoby do cizího státu k výkonu trestu odnětí svobody na doživotí ani věcně nevypořádaly s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva, která je pro danou věc relevantní, a to přesto, že z ní vyplývají konkrétní kritéria pro posouzení dané věci,“ stojí dále ve zprávě ÚS.

„Úkolem vrchního soudu v novém řízení bude rozhodnout o stížnosti stěžovatele znovu na základě úplné spisové dokumentace. Dále si vyžádá stěžovatelem odkazované rozhodnutí německých orgánů a s jeho závěry se věcně vypořádá. Totéž platí pro uvedenou judikaturu Evropského soudu pro lidská práva,“ stojí v nálezu.

(čtk, ire)