Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž Foto: Veřejná žaloba

Stříž neshledal důvod ke kontrole v tzv. reklamní větvi kauzy Čapí hnízdo

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nenařídí mimořádnou kontrolu tzv. reklamní větve kauzy Čapí hnízdo, kterou policie dvakrát odložila. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) neshledalo ani prostor pro možné doplnění dokazování, uvedl úřad dnes na svém webu. Kriminalisté podezírali holding Agrofert, že při platbách za reklamu konferenčnímu centru Čapí hnízdo podváděl na daních. Případ odložili už dvakrát – před dvěma lety a letos v únoru.

„Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) podrobně přezkoumalo formální i věcnou správnost rozhodnutí policejního orgánu, kterým byla uvedená trestní věc odložena, stejně jako činnost a právní závěry dozorového státního zástupce Městského státního zastupitelství v Praze. S těmito závěry obou orgánů činných v trestním řízení se NSZ ztotožnilo a neshledalo ani prostor pro možné doplnění dokazování,“ uvedlo NSZ.

V reklamní větvi případu se policisté podle dřívějších informací zabývali podezřením, že suma 272 milionů korun v letech 2010 až 2013 od firem z Agrofertu ve skutečnosti nešla na reklamu, ale pomáhala Čapímu hnízdu splácet úvěr a holdingu Agrofert snížit si daně. Platby za reklamu byly podle podezření buď fiktivní, nebo předražené.

Nejvyšší státní zástupce mohl v kauze nařídit tzv. kontrolu skončené věci a uložit příslušnému státnímu zastupitelství přijetí opatření k nápravě zjištěných vad a pochybení. NSZ si vyžádalo podklady v této věci. Nejvyšší žalobce však žádné zásadní závady v postupu činných orgánů nezjistil. „Současně NSZ ocenilo mimořádně kvalitní a intenzivní výkon dohledu ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze, jehož závěry jsou rovněž v souladu s konečným meritorním rozhodnutím,“ uvedlo NSZ.

Policie případ odložila poprvé před dvěma lety. V červnu 2022 konstatovala, že z důkazů vyplynulo, že reklamní spoty, audiovizuální produkce či propagační materiál skutečně vznikly. Její rozhodnutí následně potvrdilo i pražské městské státní zastupitelství, Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze ale usnesení zrušilo. Policisté tak museli věc dále prověřovat. Na konci letošního února dospěli k závěru, že nešlo o podezření z trestného činu, a jejich rozhodnutí o měsíc později potvrdil dozorový státní zástupce. VSZ tentokrát nezasáhlo.

Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše, který čelí v souvislosti s dotací na stavbu areálu Čapí hnízdo spolu se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou obžalobě. Státní zástupce Jaroslav Šaroch v této větvi kauzy tvrdí, že Babiš spolu s Nagyovou zajistili vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu tak, aby zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Babiš i Nagyová vinu dlouhodobě odmítají. Soud oba obžalované v únoru podruhé osvobodil, rozhodnutí zatím není pravomocné.

(čtk)