Zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku Foto: Druhá míle

Kraj nezařadil zařízení pro bývalé vězně na Svatém Kopečku do sítě sociálních služeb

Olomoucké krajské zastupitelstvo dnes nezařadilo spolek Druhá míle do schválené krajské sítě sociálních služeb, jejichž fungování je podporováno z veřejných rozpočtů. Spolek od začátku letošního roku provozuje zařízení pro propuštěné vězně na Svatém Kopečku v okrajové části Olomouce. Zpráva o tomto novém projektu spolku vzbudila loni na podzim velkou vlnu nevole u místních obyvatel. Petici proti chystanému zařízení podepsalo přes 1000 lidí ze Svatého Kopečku i okolních obcí.

Hejtmanův náměstek Ivo Slavotínek (Spojenci) dnes zastupitelům řekl, že spolek Druhá míle sice získal potřebný počet bodů, avšak služba není v souladu se střednědobým plánem rozvoje sociálních služeb a není zahrnuta v komunitním plánu olomouckého magistrát. Město považuje spolek Druhá míle za ekonomicky i personálně nedůvěryhodný, spolek prý navíc porušuje základní principy sociální práce i partnerské spolupráce.

Předseda spolku Druhá míle Milan Vašek zastupitele před hlasováním požádal, aby návrh na nezařazení spolku do krajské sítě sociálních služeb přehodnotili. Spolek podle něj splňuje zákonem stanovené podmínky, což potvrdila i nedávná inspekce ministerstva práce a sociálních věcí. „Naše služba je potřebná, přitom v tomto regionu chybí. Máme nyní šest klientů a jsme připraveni pro 12 lidí,“ uvedl Vašek.

Slavotínek zastupitele upozornil, že ale nejsou naplněny podmínky pro zařazení spolku do krajské sítě sociálních služeb. Zástupci Druhé míle se podle informací olomoucké radnice nezúčastnili střednědobého plánování sociálních služeb na území města. „Pokud služba není ve střednědobém plánu, tak nedává smysl ani logiku, aby kraj při finančně napjaté síti sociálních služeb tuto službu zařazoval do krajské sítě,“ řekl Slavotínek. Podotkl, že pokud bude spolek dál jednat s olomouckým magistrátem a dostane se na jeho seznam, tak se mu otevřou dveře i do krajské sítě sociálních služeb. Postup zavedení nové služby jako nevhodný už dříve označil zástupce vedoucího odboru města Olomouc Hynek Pečinka.

Do zařízení v budově Arcibiskupských lesů na okraji Svatého Kopečku, které otevřel křesťanský spolek Druhá míle, nastoupil první z klientů letos 9. ledna. Jeho smyslem je propuštěné vězně během ročního pobytu a sociální rehabilitace připravit na návrat do života. Obavy z provozu a bezpečnosti provozu vyjádřili opakovaně místní obyvatelé.  „Podstatnou je obava o bezpečnost zejména dětí v místě, jakož i obava ze vzniku vyloučené lokality,“ řekla už dříve v rozhovoru pro Českou justici právní zástupkyně obyvatele Svatého Kopečku Milana Vašuta, advokátka Martina Švestková.

(čtk, epa)