Náměstek Karel Dvořák, šéf resortu Pavel Blažek a náměstek Radomír Daňhel Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Zástupci právních profesí a odborů budou řešit s Blažkem platy a rozpočet

Zástupci justice, právních profesí a odborových organizací se dnes sejdou na ministerstvu spravedlnosti, aby diskutovali o aktuální situaci. Svolal je ministr Pavel Blažek (ODS), který uvedl, že je potřeba společně prosazovat potřebné návrhy řešení mnohých problémů. Jedním z témat diskuse budou platy administrativy soudů, která v květnu den stávkovala za důstojnější mzdové podmínky.

Blažek pozvaným hostům napsal, že kvůli zajištění chodu právního státu by měli vynaložit úsilí k hledání shody. Vzkázal také, že „vše podstatné“ jim chce sdělit osobně. Pozvánku adresoval prezidentovi Soudcovské unie, šéfovi Unie státních zástupců, řediteli Vězeňské služby či ředitelce Probační a mediační služby. Na seznamu oslovených právníků jsou také šéfové České advokátní komory, Exekutorské komory a Notářské komory a zástupci odborů ministerstva, justice, policie či probační služby.

Předsedům krajských soudů Blažek počátkem měsíce řekl, že našel v ministerském rozpočtu prostředky k částečnému navýšení objemu peněz na platy administrativy soudů, a to ještě letos. Vedle justičního personálu, který zůstává ve stávkové pohotovosti, ale žádá více peněz i administrativa státních zastupitelství. Nedostatek finančních prostředků na zajištění chodu věznic hlásí Vězeňská služba i Probační a mediační služba. Blažek řeší i téma zvýšení tarifních odměn pro advokáty či nové platové výměry soudců, kteří na základě rozhodnutí Ústavního soudu dostanou od července přidáno a v červnové výplatě najdou nedoplatek za uplynulý půlrok.

(čtk)