Obdobná úprava platí v řadě členských států Evropské unie Foto: Pixabay

Dlouhodobé nabízení zboží za přemrštěné ceny má být trestné i pro fyzické osoby

Dlouhodobé nabízení zboží za nepřiměřeně vysoké ceny bude napříště trestné jako zneužití dominantního postavení. Trestat bude možné i fyzické osoby, které zosnují nebo umožní tajnou dohodu mezi soutěžiteli na trhu. Typicky manažerům soutěžitelů, kteří zosnovali, organizovali nebo usnadnili uzavření utajované dohody nebo jednání ve vzájemné shodě, bude uložen zákaz činnosti na dobu 5 let a pokuta až do výše 10 milionů korun.

Vyplývá to z návrhu novely zákona o ochraně hospodářské soutěže a trestního zákoníku, jak ji navrhuje ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady.

Do seznamu jednání, které znamenají zneužití postavení k újmě spotřebitelů nebo konkurence budou vedle nepřiměřeně nízkých cen zařazeny i nepřiměřeně vysoké ceny. Trestné má být má být „dlouhodobé nabízení a prodej zboží za nepřiměřeně vysoké ceny“.

Podle důvodové zprávy nemá jít o cenovou regulaci a Úřad nemůže trestat ceny, které se zdají být příliš vysoké, nýbrž musí soutěžitele usvědčit. Což je v případě excesivně vysokých cen složitější než v případech příliš nízkých cen, přiznává důvodová zpráva.  Takové ceny, které podle důvodové zprávy překročily hranici poctivého obchodního styku a dobrých mravů mohou vést ke zvýšení cen i u konkurentů a k vytěžování respektive vykořisťování spotřebitelů. Obtížný případ vysokých cen trajektu Jak uvádí důvodová zpráva, excesivní ceny považuje za problém i Soudní dvůr Evropské unie, který zavedl pro identifikaci takových případů dvoustupňový test. „Používání dvoustupňového testu potvrdila i Komise v případu…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová