Ministr financí Zbyněk Stanjura Foto: Úřad vlády

Porušujete dohody, odmítlo ministerstvo financí žádost justice o navýšení rozpočtu

Ministerstvo financí ČR (MF) zásadně odmítá požadavek Ministerstva spravedlnosti ČR (MSp) na navýšení rozpočtu pro letošní rok. MF v připomínkách k oběma materiálům, které nedávno do vlády poslal ministr spravedlnosti Pavel Blažek, napsalo, že se jedná o nerealizovatelný požadavek, který navíc porušuje uzavřené dohody.

Ministerstvo financí (MF) má ohledně toho, zda justice potřebuje letos přidat, jasno: nepotřebuje. Vyplývá to z připomínek, které resort vedený stranickým kolegou ministra spravedlnosti Pavla Blažka Zbyňkem Stanjurou uplatnil ke dvěma požadavkům Ministerstva spravedlnosti (MSp) na navýšení letošního rozpočtu.

MF shodně ve vyjádřeních k oběma žádostem zdůraznilo, že je neobvyklé, když takový požadavek přichází již v květnu.

„Není obvyklé, aby již v květnu byla zřejmá finanční nedostatečnost do konce roku. Ministerstvo spravedlnosti tuto předpokládanou nedostatečnost ani nijak neodůvodňuje, není doložena žádnými výpočty, uvedením skutečného čerpání výdajů, detailními dopady agend zastavování exekucí, apod.,“ uvádí se v připomínkách MF k žádosti MSp na navýšení prostředků na provozní justiční výdaje.

Podle MF není zřejmé, proč MSp o peníze vůbec žádá, když například na odměny exekutorům za ukončování bezvýsledných exekucí bylo minulý rok na podzim přidáno do rozpočtu MSp 362 mil. Kč, které byly využity pouze z 35 %.

Úředníci jsou zavaleni vyřizováním exekucí

Právě agenda zastavování bagatelních, a především marných exekucí zatěžuje rozpočty soudů mimořádně tíživě. Většinu úkonů s tím spojených přitom vykonávají zaměstnanci soudů, aniž by jim ovšem mohlo vedení soudů jakkoliv za tuto práci přilepšit. Místo toho jdou odměny ze zákona exekutorům. Podle ohlasů z justice byla právě tato situace jedním z hlavních impulsů k právě proběhlé stávce.

MF odmítlo i požadavek na navýšení prostředků na platy soudců, státních zástupců a justiční administrativy. V připomínkách dokonce obvinilo MSp z toho, že svým požadavkem porušuje dohody, které uzavřel ministr financí minulý rok se zástupci soudců. Toto stanovisko MF ovšem ještě nemohlo reflektovat úterní rozhodnutí Ústavního soudu ohledně zrušení změny platového koeficientu pro výpočet platu soudců a tím i státních zástupců.

Ohledně žádosti MSp o další peníze pro Vězeňskou službu ČR (VS) upozornilo MF, že bylo na MSp, jak promítne závazek plošného snížení provozních výdajů do konkrétních kapitol, tedy kolik uspoří v „justiční“ části a kolik připadne na VS. A co se konkrétně tvrzeného nedostatku financí na nákup potravin pro vězně MF uvedlo, že nechápe, proč tedy samo MSp letos v květnu tuto položku snižovalo. „Schválený rozpočet položky 5131 – potraviny pro rok 2024 byl 592 mil. Kč, následně byla tato položka vnitřními rozpočtovými opatřeními (kód rozpočtového opatření 1) snížena. Upravený rozpočet k 22. 5. 2024 činí 278 mil. Kč. Z materiálu nevyplývá, proč Ministerstvo spravedlnosti tuto položku snížilo, jaké jiné výdaje z ní krylo,“ uvedlo v připomínkách MF. To také vyjádřilo zásadní nesouhlas s navýšením prostředků na platy ve VS.

Petr Dimun