Okresní soud v Mělníku Foto: Okresní soud Mělník

Ministerstvo chce omezit souboje posudků. Lidé se budou moci vyjádřit k osobě znalce

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje rozšířit okruh osob pro odborná vyjádření před soudem. Kromě znalců mají stanoviska předkládat i osoby s odbornými předpoklady. Nově se účastníci řízení budou moci vyjádřit k osobě znalce, oboru, zadání a k podkladům posudku. Takový posudek bude brán jako zadaný soudem. V opačném případě k němu soud nemusí přihlédnout. Stát chce omezit zahlcování soudů souboji posudků zadaných výlučně podle jednoho účastníka.

Vyplývá to z novely zákona o znalcích, znaleckých kancelářích a znaleckých ústavech, kterou předkládá ministerstvo spravedlnosti. Návrh mimo jiné ruší omezení platnosti oprávnění k výkonu znalecké činnosti znalců a tlumočníků a prodlužuje platnost znaleckého oprávnění znaleckých kanceláří a znaleckých ústavů získaného podle předchozí právní úpravy.

Realitní kancelář nebo automechanik

Kromě toho se ministerstvo rozhodlo rozšířit okruh osob způsobilých podat odborné vyjádření v řízení před soudem o odborníky ve svém oboru. Takové osoby budou moci dát odborné vyjádření vedle znalců. Vyjádření mohou samozřejmě podat i znalci: Zapsaní znalci jsou kvalifikovány k zodpovězení složitých otázek řešených ve znaleckých posudcích, proto by měly být způsobilí i k podání odborných vyjádření, uvádí ministerstvo.

„Dále půjde o fyzické či právnické osoby s potřebnými odbornými předpoklady pro podání odborného vyjádření. Může jít např. o realitní kancelář ohledně cenové hladiny v určité obci či části obce nebo automechanika, který soudu poskytne odpověď na cenu opravy kapoty určitého druhu vozu,“ vysvětluje v důvodové zprávě ministerstvo spravedlnosti. Úplný návrh novely včetně důvodové zprávy je zde. Změna občanského soudního řádu má vypadat takto: § 127 1.Závisí-li rozhodnutí na posouzení skutečností, k nimž je třeba odborných znalostí, vyžádá soud u orgánu veřejné moci nebo osoby, která disponuje potřebnými odbornými předpoklady, odborné vyjádření. Za odborné vyjádření má činit odměna podle ministerstva spravedlnosti „polovinu…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová