Prezident Soudcovské unie Libor Vávra na kongresu Právní prostor v Seči Foto: Kongres Právní prostor

Vávra: ÚS respektuje princip, že výpočet platů soudců nemá podléhat svévolným zásahům

Argumenty Ústavního soudu (ÚS) týkající se opakovaných zásahů státu do platů soudců do značné míry odpovídají postojům Soudcovské unie ČR. Uvedl to její prezident Libor Vávra. Za důležité považuje nikoliv konkrétní výši platů, ale respektování principu, že platy soudců kopírují růst či pokles platů v celém národním hospodářství a tento automatický výpočet by neměl podléhat svévolným zásahům politiků. Připustil nicméně, že ne všichni soudci budou k rozhodnutí Ústavního soudu tak shovívaví.

U ústavních soudců obstálo zmrazení soudcovských platů v roce 2021, a to hlavně kvůli dopadům pandemie covidu. Zpětně se nebudou dorovnávat ani platy po neústavním zmrazení v roce 2022, zejména kvůli dopadům války na Ukrajině. Vávra připomněl, že v obou případech Soudcovská unie respektovala mimořádnou situaci a složitost doby, v níž se tehdejší vlády ocitly. Ocenil, že Ústavní soud dnes jasně řekl, že zmrazení soudcovských platů v předloňském roce bylo neústavní, i když se nebudou zpětně doplácet.

Letošní snížení platů prostřednictvím úpravy výpočtového koeficientu už ale u soudu neprošlo, soudci tak budou mít nárok na dorovnání. „Tady naše argumentace uspěla úplně. Uvidíme, jak s tím nyní naloží parlament,“ uvedl Vávra. Zdůraznil, že zákon upravuje odměňování soudců tak, aby byli solidární s ostatními zaměstnanci. Politici by tento princip neměli svévolně měnit jen kvůli tomu, že na tom chtějí získat politické body, dodal šéf Soudcovské unie.

Předseda Ústavního soudu Josef Baxa dnes novinářům řekl, že platy soudců nejsou nedotknutelné. Soud při přezkoumávání platových restrikcí v letech 2021, 2022 a 2024 podle něj zohledňoval společenský i ekonomický kontext a deklarované důvody škrtů.

V minulosti se platy počítaly tak, že se průměrná mzda za předloňský rok vynásobila koeficientem tři, výsledná suma pak byla platovou základnou pro soudce. Od letoška se v rámci konsolidačního balíčku vlády Petra Fialy (ODS) koeficient snížil na 2,822. Platová základna tak zůstala pod hranicí 114.000 korun, jinak by byla vyšší asi o šest procent.

Ústavní soud v dnešním nálezu poukázal na to, že trvalé snížení koeficientu už v minulosti u soudu dvakrát neobstálo. Ani tentokrát podle něj vláda a Parlament neodůvodnily potřebnost a přiměřenost trvalého snížení soudcovských platů. Šlo tak o neústavní zásah do materiálního zabezpečení soudců, které je zároveň předpokladem nezávislosti justice, uvedl Ústavní soud.

(čtk, epa)